Puig assegura que el recurs contra la ZAL s'ha presentat per a "complir la legalitat"

El PSPV afirma que l'Advocacia és de "tot el govern valencià i no sols d'una part" i destaca que "cal ser responsables i destinar els diners a les coses que són possibles"

Imatge de la ZAL prevista al port de València / Europa Press
Imatge de la ZAL prevista al port de València / Europa Press

Primera valoració del president de la Generalitat al recurs presentant per l'Advocacia contra la sentència del TSJ que declara il·legal la ZAL (zona d'activitats logístiques) del port de València. Ximo Puig ha assegurat que aquest recurs s'ha presentat per a complir la legalitat: "Aquest és un govern que compleix la llei i que no serà mai acusat de prevaricació".

El cap del Consell ha dit que, per tant, "l'únic que fem és complir la legalitat, no es tracta de qüestionar res, cal buscar una eixida a una qüestió vinguda del passat, però el que està clar és que la Generalitat ha de complir la normativa vigent i la llei". Unes paraules que ha dit a Madrid, on està reunit amb diputats i senadors socialistes.

El PSPV afirma que l'Advocacia és de tot el govern valencià

El PSPV defensa la decisió de l'Advocacia de la Generalitat de recórrer davant del Tribunal Suprem contra la sentència del TSJCV que declara nul el seu pla especial de la ZAL del port de València. "Cal ser responsables i destinar els diners dels valencians a les coses que són possibles", ha manifestat la portaveu adjunta del grup socialista en les Corts, Carmen Martínez.

La diputada del PSPV ha assegurat que el seu partit no hauria realitzat la ZAL així si haguera estat al capdavant de la Generalitat el 2015, abans del canvi de govern del PPCV. "Va ser una cosa que es va trobar el Botànic i vam haver de prendre decisions que donaren seguretat jurídica i defensaren l'interés dels valencians", ha declarat en el parlament.

Així, ha recordat que es va obrir un espai de diàleg entre l'Ajuntament, el Port i el Consell per a establir mesures correctores d'aquesta "agressió brutal" a l'horta.

"No oblidem que la ZAL estava urbanitzada i expropiada i que l'horta ja havia desaparegut", ha recalcat, per a defensar que el full de ruta busca "minimitzar l'impacte" i integrar paisatgísticament la zona mitjançant un corredor verd que unisca l'Albufera amb el riu Túria i el port.

És més, la portaveu socialista ha subratllat que "l'Advocacia és de tot el govern valencià i no sols d'una part" i que si va optar per un recurs de cassació és perquè veu necessari que hi haja "jurisprudència que diga com actuar en aquest cas i en uns altres que vindran després, lògicament".

Ha augurat així que mantindre l'anul·lació seria "un tema jurídic greu amb responsabilitats patrimonials de més de 200 milions d'euros", a més de recordar que el mateix alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ja va dir que tornar a la situació anterior a la ZAL era inviable.

Crítiques des de Compromís i Unides Podem

Aquesta decisió ha generat crítiques tant al si del govern autonòmic del Botànic (PSPV-Compromís-UP) com entre els socis de l'Ajuntament de València (Compromís-PSPV).

Compromís s'ha desmarcat d'aquesta decisió, que assegura que no comparteix. La síndica del partit a les Corts, Papi Robles, ha assegurat que "no és una decisió del govern de la Generalitat en el seu conjunt". "En Compromís no compartim aquesta decisió, ni ho fa la ciutadania, ni les entitats socials", ha recalcat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la síndica de Podem a les Corts, Pilar Lima, que ha tuitat que "no és reparar el mal ocasionat, sinó tornar a colpejar els veïns de la Punta".

Mazón veu el Botànic "dividit"

El president del PP valencià, Carlos Mazón, ha afirmat que "feia temps que no veia un govern tan dividit" com el de la Generalitat, en vista a les diferències entre PSPV, Compromís i UP al voltant de l'anul·lació del Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port de València.

Mazón ha exposat que el primer que fa falta perquè una societat avance és que el seu govern estiga "mínimament coordinat i diga clarament el que vol", ja que en cas contrari es generen problemes de "seguretat jurídica, projecte, relat i acció de govern".

Ribó: "La ZAL s'ha de reconvertir en una zona d'horta o en un espai verd"

Des de l'Ajuntament de València, l'alcalde Joan Ribó (Compromís) considera que la ZAL s'ha de "reconvertir en una zona d'horta o bé en un espai verd". El que no té sentit, segons ha dit, és "allargar" el problema.

Segons Ribó, la ZAL "no té solució" com està plantejada, i cal acceptar-ho i començar a treballar en una altra direcció. "S'ha d'acceptar la realitat que la ZAL ha de reconvertir-se en un espai verd o una zona d'horta com demanem els veïns i hem de tornar a la casella inicial. No fer açò és prolongar en el temps l'agonia d'un problema".

Catalá demana "seriositat" i "seguretat jurídica" per a inversions

La portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha criticat "els últims intents de boicot de l'esquerra a projectes com l'ampliació del port" de la ciutat i "la zona d'activitats logístiques (ZAL) d'aquest recinte. Així mateix, ha reclamat "seriositat" i "seguretat jurídica" per a les inversions en la capital valenciana.

"Ja està bé d'inseguretat jurídica. Ens estem jugant una inversió de 1.000 milions en l'ampliació de port i una inversió estratègica en la ZAL", ha manifestat.

María José Catalá ha assenyalat que en la zona d'activitats del recinte portuari "s'han invertit ja 133 milions" i ha apuntat que "hi ha quatre empreses que ja han presentat projectes per valor superior a 70 milions i una previsió de 2.000 llocs de treball entre treballs directes i indirectes".

"Ahir mateix vam conéixer que Barcelona inaugurava un hub logístic en la seua ZAL per a facilitar el comerç entre el nord-est d'Àsia, el sud d'Europa i el nord d'Àfrica. Per què volen que les empreses se'n vagen a altres ciutats", ha exposat a continuació.

També et pot interessar

stats