L'alcalde de Borriana titlla "d'arbitrària i desafortunada" la retirada de la placa en homenatge als represaliats pel franquisme

El PSPV denunciarà la decisió presa pel regidor de Cultura Jesús Albiol, de Vox

La placa retirada en Borriana (Plana Baixa) en honor a les víctimes del franquisme
La placa retirada en Borriana (Plana Baixa) en honor a les víctimes del franquisme / Europa Press

L'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, del PP, ha titllat "d'arbitrària i desafortunada" la retirada de la placa en homenatge als represaliats pel franquisme al convent de la Mercé d'aquest municipi de la Plana Baixa. Una decisió del regidor de Cultura, Jesús Albiol, de Vox, que, segons va dir aquest divendres, s'ha pres perquè contenia "clars errors històrics" i "dades falses". "Responia a un ús polític de les víctimes, assenyalant els bons i els dolents", va afegir.

No obstant això, aquest dissabte, Monferrer ha manifestat que Borriana està de festa i que "decisions com aquesta només divideixen els ciutadans i lleven protagonisme a tot el treball i l'esforç realitzat pel món de les Falles".

Per la seua banda, el PSPV-PSOE de Castelló i l'agrupació municipal socialista de Borriana han anunciat que presentaran una denúncia a la Fiscalia i la Secretaria d'Estat per la retirada "unilateral" de la placa que homenatjava les víctimes de la repressió franquista i que, durant la guerra civil, va ser presó per als represaliats de la dictadura feixista.

La portaveu socialista a Borriana, Maria Josep Safont, en un comunicat ha titllat de "covard" la decisió del regidor de Cultura de retirar el distintiu "aprofitant l'inici de les Falles per a intentar que passe desapercebut".

"El PP es rendeix a Vox i blanqueja la dictadura franquista", ha denunciat Safont, que ha exigit a l'alcalde, Jorge Monferrer, que actue "d'una vegada" perquè el seu govern "deixe d'avergonyir Borriana davant de tot el país amb les seues contínues ocurrències".

La dirigent socialista ha qualificat de "vergonyós i inhumà" que es "falte al respecte d'aquesta manera a les més de 7.000 persones que van ser empresonades i privades de llibertat per defensar la democràcia".

Per part seua, el secretari general provincial del PSPV, Samuel Falomir, ha demanat que es restituïsca la placa eliminada i ha instat el Ministeri Públic a actuar "amb urgència" contra aquest "atac a la democràcia". "Davant d'aquests fets presentarem una demanda perquè es complisca la llei de memòria històrica que tant rancor reprodueix en el Partit Popular i Vox", ha dit.

Els dos càrrecs socialistes han lamentat que l'alcalde de Borriana "continue tapant els reiterats atacs dels seus socis de govern a la llibertat d'expressió, la memòria democràtica, la diversitat familiar i sexual i la llengua i cultura valencianes". "El mal reputacional que li estan fent a Borriana no té nom. Monferrer el va posar —en referència a Albiol— i Monferrer li pot retirar les seues competències", han exigit.

D'altra banda, el PSPV ha demanat un informe de l'arqueòleg municipal que acredite "quins supòsits errors hi ha en la placa retirada, tal com afirma l'edil d'extrema dreta".

També et pot interessar

stats