Un paper en una botella a la fossa 146 de Paterna permet identificar les restes d’un afusellat el 1941

Germán Pérez Sánchez, de 50 anys i de professió calderer, residia a Utiel en el moment del seu assassinat

La botella de vidre amb el nom de Germán Pérez Sánchez
La botella de vidre amb el nom de Germán Pérez Sánchez / Diputació de València

Un paper amb el nom de Germán Pérez Sánchez, enrotllat a l'interior d'una botelleta de vidre, ha servit per a conéixer la identitat d'una de les dotze persones afusellades el 13 d'octubre de 1941 en el mur de Paterna i soterrades en la Fossa 146 del cementeri de la localitat.

La troballa s'ha produït durant els treballs d'exhumació subvencionats per l'àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de València, en resposta a la sol·licitud de l'Associació de Familiars de víctimes del franquisme de la Fossa 146 de Paterna, tal com ha informat la institució provincial. La vicepresidenta primera i responsable de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, ha explicat que aquesta pràctica d’identificar les víctimes pels objectes personals "no és nova", encara que "desgraciadament era poc habitual en aquesta mena de soterraments en fosses comunes".

L'aparició de la xicoteta botella de vidre forma part d'aquests treballs que posteriorment es completen amb la identificació genètica de les restes localitzades. Malgrat no ser la primera troballa, el seu estat de conservació és especialment significatiu. Segons les dades oferides per l'historiador Vicent Gavarda, es tracta de Germán Pérez Sánchez, resident a Utiel en el moment del seu assassinat, de cinquanta anys i de professió calderer. 

Enguix ha assenyalat que l'aparició d’aquesta peça indica que els treballs que du a terme l'empresa ArqueoAntro “van per bon camí”, així com els estudis de l'historiador Vicent Gavarda, que apuntaven al fet que en la Fossa 146 de Paterna poden haver-hi soterrades dotze persones.

Tal com avança l’expert, les restes de Germán van ser sepultades al costat de les de Juan Canet Bou, un agricultor de 24 anys de Cullera; Francisco Arbos Salas, un cuiner de Vila-real de 36 anys, casat i instaurador del Front Popular local; Miguel Forner Latorre, un barber d'Utiel de 27 anys, i Alfredo Pérez Pérez, agricultor d’Utiel de 38 anys, casat i membre de l'Ajuntament. També al costat de Juan Calvo Boluda, jornaler de 45 anys de Manuel; Rafael Gregori Llorens, agricultor de 45 anys de Manuel; Bautista Muñoz Mascarell, serrador de 67 anys de Manuel i membre del Comité Executiu Popular local; Francisco Cuenca Ferrando, espardenyer de 55 anys de Simat de la Valldigna; Juan Ochea Aparicio, forner de 47 anys de València; Francisco Tormo Herrero, manyà de 26 anys de València; i Agustín Fontecha Perulero, agricultor toledà de 21 anys.

També et pot interessar

stats