Els objectes quotidians recuperats de les fosses de Paterna, convertits en memòria

Més de 200 peces es reuniran en dues exposicions, al Museu de Prehistòria i al d'Etnologia 

Objectes quotidians de les fosses de Paterna que ara s'exposen / À Punt NTC

Els objectes quotidians recuperats de les fosses de Paterna (Horta Nord) formaran part de la memòria de la ciutadania valenciana. Més de 200 peces es reuniran en dues exposicions, al Museu de Prehistòria i al d'Etnologia de la Diputació de València. El projecte, anomenat Arqueologia de la Memòria, vol retre homenatge a aquells que lluiten per fer justícia i recuperar la memòria. 

Amb només 46 paraules, Vicente Mollá es va acomiadar de la dona i la filla. La mateixa nit el van afusellar. És una dels milers d'històries que conten les més de 200 peces reunides ara en les dues exposicions. “No tindre el familiar soterrat i localitzat fa que els objectes funcionen com a substitut simbòlic de la seua absència”, manifesta el comissari d’aquest projecte, Tono Vizcaíno. 

Són relíquies dels familiars de les víctimes que es transformen en un llegat. “Han custodiat i han cuidat la llar, allò que és més intim i ho han transmés a filles, netes i besnetes”, assegura la comissària de "2238 Paterna", Pepa García. 

És el cas d'Isabel Gadea. El besavi empresonat va fer una polsera per a la filla i ella va heretar la joia, el nom i la memòria. “Soc hereu del dol obert que la meua àvia i sa mare van patir i jo ho he transformat en l’interés d’investigar i reivindicar aquesta lluita”, afirma.  

També et pot interessar

stats