PSPV i Compromís homenatgen Guillem Agulló a les Corts i critiquen que el PP s'haja "plegat" als interessos de Vox

El PP considera que Agulló mereix ser homenatjat com les víctimes dels GRAPO i ETA, i Vox diu que el premi amb el seu nom era "sectari"

PSPV i Compromís reten homenatge a Guillem Agulló a les Corts este dijous
El PSPV i Compromís reten homenatge a Guillem Agulló a les Corts este dijous / Europa Press

El PSPV i Compromís han retut homenatge a la memòria de Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat per un grup de neonazis a Montanejos (Alt Millars) el 1993, este dijous 25 d'abril. Per primera vegada des de 2016 no s'entregarà el premi a la lluita contra els delictes d'odi que portava el seu nom.

Els síndics socialista i valencianista, José Muñoz i Joan Baldoví respectivament, han lamentat que s'haja eliminat el guardó que reconeixia la figura d'una persona "que va morir precisament per la llibertat".

Muñoz ha criticat que este guardó "ha deixat d'existir", tot i que el president Carlos Mazón "va dir que no hi havia problema", que si no era a les Corts, seria en altres institucions. El portaveu del PSPV ha retret al PP que "una vegada més, es pleguen als interessos de l'extrema dreta".

"Creiem que en estos moments és més necessària que mai la unió de les forces, no diria únicament progressistes, sinó dels demòcrates, per a defensar la democràcia valenciana. I, per tant, volíem commemorar hui en aquest acte de conjunt entre els dos grups parlamentaris", ha manifestat.

Per part seua, Baldoví, ha assenyalat considerat "una autèntica vergonya que el Partit Popular s'haja plegat a l'agenda política de Vox, s'haja agenollat i haja permés que s'abandone un premi que s'havia donat amb total normalitat en aquestes Corts sense cap incidència".

El portaveu valencianista ha assegurat que han volgut "reivindicar la memòria de Guillem Agulló, però també posar en evidència la vergonya que suposa que el Partit Popular cada vegada més s'assembla com una gota d'aigua a Vox".

El PP no estava informat de l'acte

En declaracions posteriors a l'acte de Compromís i el PSPV, el síndic del PP, Miguel Barrachina, ha assenyalat que Agulló va ser "una víctima d'una ideologia totalitària" que "mereix ser reconegut i homenatjat com les altres 23 víctimes del totalitarisme assassinades pels GRAPO i per ETA".

Barrachina ha assenyalat que la llei de concòrdia que han presentat suposarà tractar "totes les víctimes" com iguals i ha assenyalat que, gràcies a ella, "Guillem Agulló podrà ser merescuda i degudament recordat i homenatjat", perquè la nova norma llei inclou també "els assassinats comesos en democràcia".

El portaveu popular ha expressat el seu desig de reconéixer totes les víctimes i ha indicat que el seu partit no sabia que se celebraria un acte per part del PSPV i Compromís, però que estaran "en qualsevol reconeixement que se'ns convide a qualsevol de les 24 víctimes".

Vox considera el premi Guillem Agulló "sectari"

El síndic de Vox, José María Llanos, ha considerat que el Premi Guillem Agulló, "era una decisió unilateral imposada per qui era president, Enric Morera" i ha recordat que la formació no va firmar la declaració institucional del 2016 perquè no era present i, per tant, "no obliga".

"Nosaltres estem contra tota mena de violència per qualsevol raó, ja siga per les idees o siga per qualsevol altra qüestió, però, per descomptat, fer distincions no ens sembla correcte", ha remarcat el portaveu ultradretà. Així, ha emfasitzat que este guardó ha sigut "sectari" i ha defés que "el Dia de les Corts és el dia per a donar l'alta distinció parlamentària".

També et pot interessar

stats