El PSPV arriba a la convenció socialista amb la successió de Ximo Puig encara oberta

Els socialistes renoven executiva federal i ideari aquest cap de setmana, en una reunió amb una àmplia delegació valenciana pendent del futur més pròxim

Carlos Fernández Bielsa, Diana Morant i Alejandro Soler, els aspirants a succeir a Ximo Puig al capdavant del PSPV
Carlos Fernández Bielsa, Diana Morant i Alejandro Soler, els aspirants a succeir Ximo Puig al capdavant del PSPV / À Punt NTC

El PSOE es reuneix aquest cap de setmana a la Corunya amb l’objectiu d’agafar impuls, signar la renovació de l'executiva federal del partit i actualitzar les seues polítiques a l'inici d'una legislatura marcada per les pròximes eleccions gallegues, basques i europees. Una delegació de més de huitanta càrrecs del PSPV, una de les més mobilitzades, acudirà a la convenció amb la mirada posada en el futur més pròxim: l’executiva de la formació prevista per a dilluns en què es decidirà la data del congrés per a triar el nou o la nova secretària general del partit.

Sota el lema "Impuls de país", el PSOE preveu reunir més de 1.500 persones (entre elles, 1.200 delegats socialistes) en la convenció, que ha començat aquest divendres a la vesprada i que clausura diumenge el secretari general del PSOE i president del govern, Pedro Sánchez. La trobada comptarà amb la presència de tots els ministres socialistes i de líders autonòmics del PSOE, a excepció del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, de viatge a la Xina.

El PSOE aprofitarà el seu conclave per a actualitzar l’ideari del partit i actualitzar les seues polítiques a través de l'aprovació d'un document estratègic aquest diumenge, en el qual defensa l'amnistia com una norma “plenament constitucional” i “fonamental” per al “retrobament total” a Catalunya.

A més, es renovarà part de la seua executiva federal, que s’amplia de 42 a 44 membres i que compta amb una nova portaveu. La diputada per Burgos Esther Peña rellevarà a la ministra Pilar Alegría després que aquesta haja sigut designada portaveu de la Moncloa.

Entre els nous fitxatges, destaca el de la vicepresidenta tercera del govern, Teresa Ribera, i el de ministres com Óscar Puente, Elma Saiz, Jordi Hereu i Ana Redondo, que assumirà la secretaria d'Igualtat en lloc de la diputada Andrea Fernández, que ix de l'executiva.

Una altra eixida destacada és la de Mayte Pérez, persona de la màxima confiança de l'expresident d'Aragó, Javier Lambán, un dels pocs socialistes crítics amb la gestió de Sánchez.

La nova executiva manté, però, Cristina Narbona com a presidenta del PSOE i els tres càrrecs principals de la cúpula: Pedro Sánchez, secretari general; María Jesús Montero, com a vicesecretària general, i Santos Cerdán, com a secretari d'organització.

El PSPV, amb la mirada posada en l’executiva de dilluns

Quant a la delegació valenciana, a banda de l’encara líder del PSPV, Ximo Puig, el secretari d'organització, José Muñoz, i la vicesecretària general i subdelegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, a la Corunya han acudit també els aspirants a succeir Puig en el càrrec. De moment, es manegen els noms de la ministra de Ciència, Diana Morant, i dels secretaris generals del partit a les províncies d'Alacant, Alejandro Soler, i València, Carlos Fernández Bielsa.

Diverses veus dins del partit, però, s’han manifestat a favor del consens al voltant d’una sola candidatura de cara al Congrés, entre les quals hi ha la del secretari d’organització. Aquest dijous, Muñoz assenyalava que espera que s'arribe amb "un cert consens" en l'executiva del partit prevista per a aquest dilluns, en la qual s'ha d'iniciar el procés per a la celebració del congrés extraordinari del PSPV-PSOE. 

La reunió de la direcció del partit arriba després de dos ajornaments, la primera amb l'argument que s'estaven ajustant els calendaris per al conclave, i la segona, per “motius d'agenda”. En aquesta executiva s'han de fixar els terminis per al congrés extraordinari, en el qual es triarà la persona que rellevarà Ximo Puig al capdavant de la segona federació socialista més gran d'Espanya, que en principi se celebrarà durant el primer trimestre d'enguany, segons va proposar Puig quan va anunciar que feia un “pas arrere”.

Bielsa, el primer a donar un pas avant

Davant de la possibilitat de presentar candidatura en el pròxim congrés extraordinari, Carlos Fernández Bielsa ha sigut el primer a anunciar aquest divendres que ha començat a configurar un equip amb integrants de les tres províncies per a treballar "en un programa polític de renovació, modernització i impuls" del PSPV, obert a la participació de tota la militància. L'equip està compost per huit persones (tres de la província de València, dues d'Alacant i dues de Castelló) i una altra de les Joventuts socialistes. Tots junts treballaran per a la configuració d'un programa "renovador" que busque "establir les bases d'un nou model de partit", amb l'objectiu "d'enfortir-lo per a tornar a guanyar el 2027", segons han explicat fonts properes al líder del PSPV-PSOE a la província de València.

Els noms que configuren l'equip de treball són Bartolomé Nofuentes, Elisa Valía i Salvador Broseta (per València); Pep Lluís Grau i Sabina Escrig (per Castelló); i Naiara Fernández Olarra i Juan Guillermo Algado (per Alacant), a més de Laura Barrios, de Joventuts.

També et pot interessar

stats