El CIS situa el PSOE com a primera força amb una estimació de vot del 34%, 1,9 punts per damunt del PP

El resultat de fa un mes pronosticava que els populars guanyarien unes hipotètiques eleccions amb el 33,2% dels vots, 1,4 punts més que el PSOE

Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Europa Press

El PSOE torna a ocupar la primera posició en estimació de vot. Seria l'opció del 34% dels enquestats, seguit del PP (32,1%), segons l'últim baròmetre mensual del CIS.

El Centre d'Investigacions Sociològiques, que dirigeix el socialista José Félix Tezanos, reflecteix una pujada d'intenció de vot del PSOE de, 2,2 punts, mentre que el PP cau 1,1 punts.

La nova estimació suposa un canvi total respecte a la de fa un mes, que pronosticava que el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo guanyaria unes hipotètiques eleccions amb un 33,2% de la intenció de vot, 1,4 punts per damunt del PSOE.

La tercera plaça és per a Sumar, amb el 9,7% en intenció de vot. Ara bé, pateix una davallada de 2,1 punts després que Podem trencara amb la plataforma liderada per la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, per a passar al Grup Mixt del Parlament espanyol. Podem en solitari aconseguiria un 2,7% dels vots.

D'altra banda, el CIS de gener arreplega una lleugera caiguda de Vox, de 0,2 punts, amb el 8,3% dels vots, el pitjor registre des que va irrompre al Congrés.

Respecte a la valoració dels líders polítics, Pedro Sánchez, amb un 4,42 de mitjana, és el líder més ben valorat; seguit de Yolanda Díaz, que aconsegueix un 4,40; Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,16, i Santiago Abascal, que rep una valoració de 2,64.

Un 46,7% dels enquestats que donen la seua opinió prefereixen a Pedro Sánchez com a president del govern. El socialista li trau 21,3 punts d'avantatge a Alberto Núñez Feijóo (25,4%).

Pel que fa als ministres, la ministra de Defensa, Margarita Robles, és la millor valorada, amb un 5,34. La segueixen Ernest Urtasun, ministre de Cultura, amb un 5; el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, assoleix un 4,97 i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, obté un 4,93.

L'exvicepresidenta del govern i exministra d'Economia, Nadia Calviño, deixa el càrrec amb una valoració de 5,69, la millor de l'executiu, i és coneguda pel 79,9% dels enquestats.

Situació econòmica

En preguntar sobre la situació econòmica personal als enquestats, el 66% assegura que la seua economia és "molt bona o bona", un 10,7% "regular" i un 22,5% "dolenta o molt dolenta".

Les persones enquestades creuen que els problemes que més els afecten són, sobretot, la crisi econòmica i els problemes d'índole econòmica (37%); en segon lloc, la sanitat (17,6%), i els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (14,1%), en tercera posició.

També et pot interessar

stats