El PSOE reivindica a València el llegat de González i Zapatero en la segona jornada del Congrés

Divendres es va fer la primera foto de família en una reivindicació de la unitat del partit

Diverses persones fan cua a les portes del Congrés aquest divendres
Diverses persones fan cua a les portes del Congrés aquest divendres / Biel Aliño /EFE
16 d'octubre 2021 - 06:00

Segona jornada del 40é Congrés Federal del PSOE a València. Aquest dissabte els socialistes reivindiquen el seu llegat, amb la presència dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, a més de l'ex secretari general del partit i exvicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia.

Zapatero, que intervindrà en dues ocasions, defensarà l'abolició de la prostitució, mentre que Almunia debatrà sobre Europa, mentre que de la intervenció de González no n'han transcendit detalls.

És especialment significativa l'assistència de Felipe González, crític amb decisions del govern de Pedro Sánchez com els indults als líders independentistes del procés, i que no va acudir al congrés anterior després de fer costat a Susana Díaz en les primàries, encara que va justificar l'absència per un viatge a Colòmbia.

Aquest congrés, amb el lema "Avancem", retrà homenatge a qui va ser secretari general del partit i vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, mort el 2019.

Primera foto de família 

Divendres es va fer la primera foto de família del 40é Congrés Federal del PSOE. Envoltat de ministres i de barons socialistes, el secretari general i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat aquesta imatge per a reivindicar la unitat de la socialdemocràcia espanyola. L'alcaldessa de París i candidata a presidir la República Francesa, Anne Hidalgo, també hi ha participat com a convidada.

El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, ja ha donat pistes dels objectius que es marca el partit una vegada encarrilada la superació de la pandèmia.

Sánchez ha avançat que els seus objectius són “el creixement econòmic, la creació d’ocupació i la cohesió social i territorial: que la recuperació siga justa, que arribe a totes les persones i també a tots els territoris”.

Puig aposta per ampliar l’espai socialista

El secretari dels socialistes valencians, Ximo Puig, té clar que les majories són difícils d'aconseguir. No obstant això, no renuncia a ampliar la base socialista de cara als futurs comicis. Durant la seua intervenció d’aquest divendres va remarcar que “quan els ciutadans diuen que no volen majoria, cal aprendre a governar la diversitat”.

En aquest sentit, Puig ha recordat que les darreres eleccions van revalidar el pacte del Botànic i que el PSPV vol “ampliar l’espai socialista, però també que el progrés en la Comunitat valenciana estiga garantit.”

Nova executiva

El líder dels socialistes ha confirmat que en aquest Congrés hi haurà un relleu generacional, una aposta femenina important i “la diversitat de la immigració” en la seua executiva. 

De moment s'ha confirmat la incorporació de la directora adjunta del gabinet de la Presidència, Llanos Castellanos, com a secretària de Relacions Institucionals i Administracions Públiques; i també l'entrada de l'alcalde de Sevilla i líder del PSOE andalús, Juan Espadas, com a president del Consell de Política Federal.

El secretari general d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, es mantindrà en l'executiva, com a responsable d'Autonomies, encara que per a això el PSOE haurà de reformar els seus estatuts, que en aquest moment contemplen la incompatibilitat de compaginar un seient en l'executiva federal amb una secretaria general autonòmica.

També et pot interessar

stats