El PSOE celebra a València el 40é congrés amb Sánchez reforçat i amb l’aval de la presidència

El trasllat d'alguns organismes a diverses ciutats del país, el model d'estat i la investigació del rei emèrit són alguns dels temes a debat 

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest diumenge a Lleó
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest diumenge a Lleó / Ana F. Barredo (Efe)

El PSOE celebra de divendres a diumenge a València el 40é Congrés Federal, on exhibirà unitat entorn de Pedro Sánchez i traurà múscul del seu passat i el seu present, comptant amb la presència dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i dels ministres socialistes del govern espanyol.

El trasllat d'alguns organismes a diverses ciutats del país, el model d'estat, la investigació del rei emèrit, una setmana laboral de quatre dies i les portes giratòries són uns altres dels temes a debat en el 40é Congrés del PSOE, que acabarà diumenge amb un míting de Sánchez.

Serà un Congrés Federal molt diferent de l'anterior, en 2017, quan Sánchez va ser elegit secretari general del PSOE després de l'abrupta eixida del partit, en véncer en les primàries els dos adversaris: Susana Díaz i Patxi López.

En aquell moment el PSOE vivia una forta crisi interna, fruit de la divisió que va suposar la negativa de Sánchez i d'altres diputats socialistes a donar suport a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern central, enfront de la majoria del grup parlamentari, que va optar per l'abstenció.

En aquest congrés al recinte de Fira València, Sánchez ha renovat el seu lideratge en el PSOE sense necessitat de votació, ja que no té rivals en aquestes primàries, i a més arriba amb l'aval de ser president del govern central.

Fotografia dels ministres

De fet, la primera imatge destacada d'aquest congrés la protagonitzarà Sánchez al costat dels ministres socialistes de l'executiu de coalició amb Unides Podem i els barons del PSOE, que es faran una fotografia junts divendres, dia de la inauguració.

Més enllà d'aquest acte simbòlic, tots els ministres de la quota socialista tindran una participació activa en el Congrés Federal amb intervencions en fòrums, a excepció de la de Defensa, Margarita Robles.

En el cas dels presidents autonòmics socialistes, tots tenen intervencions en el conclave llevat de l'aragonés, Juan Lambán.

L'única convidada internacional confirmada és l'alcaldessa de París i candidata a la presidència de França, Anne Hidalgo, que intervindrà en una xarrada sobre transició ecològica en el conclave, on hi haurà 1.083 delegats que són els membres de ple dret, ja que tenen veu i vot en el ple.

Zapatero i Felipe González

Dissabte els socialistes viatjaran al passat per a reivindicar el seu llegat, amb la presència dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, a més de l'exsecretari general del partit i exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia.

Zapatero, que intervindrà en dues ocasions, defensarà l'abolició de la prostitució, mentre que Almunia debatrà sobre Europa, i de la intervenció de González no han transcendit detalls.

És especialment significativa l'assistència de González, crític amb decisions del govern de Pedro Sánchez com els indults als líders independentistes del procés, i que no va acudir al congrés anterior després de fer costat a Susana Díaz en les primàries, encara que va justificar l'absència per un viatge a Colòmbia.

Aquest congrés, amb el lema "Avancem", retrà homenatge a qui va ser secretari general del partit i vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, mort en 2019.

Serà una ocasió a més per a projectar el futur del PSOE, ja que establirà les bases per a afrontar les eleccions generals previstes en 2023, igual com la majoria de les autonòmiques i municipals.

No hi ha previstes sorpreses més enllà de la composició de la Comissió Executiva Federal, que serà previsiblement més reduïda que l'actual i incorporarà noves cares, en línia amb la remodelació del govern del passat mes de juliol.

Ja està confirmada la incorporació del president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que serà secretari d'àrea de Política Autonòmica i deixarà de dirigir el Consell Polític Federal, on ocuparà el seu lloc l'alcalde de Sevilla i secretari general del PSOE a Andalusia, Juan Espadas.

Els pesos pesants de l'executiva continuaran sent el secretari general, Pedro Sánchez, i la sotssecretària general, Adriana Lastra.

Probablement continuarà en aquest òrgan el secretari d'Organització, Santos Cerdán, que ha substituït recentment en el càrrec després de la dimissió José Luis Ábalos, que acudirà al Congrés, encara que no hi intervindrà.

Sí que hi intervindrà l'exvicepresidenta Carmen Calvo, que participarà en una xarrada sobre feminisme, un dels àmbits on hi haurà més debat, ja que entre les 10.485 esmenes presentades a la ponència marc diverses militants feministes han demanat substituir el terme gènere per sexe i trans per transsexual, i referir-se a les persones LGTBI+ o LGTBIQ com a persones LGTBI.

També et pot interessar

stats