El congrés del PSOE debatrà retallar la jornada laboral, la descentralització o les 'portes giratòries'

El congrés tindrà lloc el 15, 16 i 17 d'octubre a València i ha rebut 10.485 esmenes a la ponència marc, amb la qual es renova el model polític del partit, i 280 als estatuts del PSOE

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest diumenge a Lleó
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Ana F. Barredo (Efe)

El trasllat d'alguns organismes a diferents ciutats del país, el model d'Estat, la investigació del rei emèrit, una setmana laboral de quatre dies, la substitució del terme gènere per sexe i les portes giratòries són alguns dels temes que es debatran en el 40 Congrés Federal del PSOE. El Congrés, que tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 d'octubre a València, ha rebut 10.485 esmenes a la ponència marc, amb la qual es renova el model polític del partit, i 280 als estatuts del PSOE.

Les que no siguen acceptades directament es debatran en cinc comissions, en funció dels temes, i en última instància podrien debatre's en el plenari si disposen almenys d'un 20% de suports. Entre les esmenes hi ha temes clàssics, com la defensa de la república, i uns altres molt d'actualitat, com la descentralització de l'administració de l'Estat.

Entre altres temes, s'abordaran aquests assumptes:

  • Descentralització de l'administració general. El president del govern, Pedro Sánchez, ha defensat en diversos actes aquesta mesura, que ja s'està aplicant en algunes ciutats fora de Madrid i que són seu d'institucions com ara l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) o organismes dependents de Renfe. I presidents autonòmics com el de la Comunitat valenciana, Ximo Puig, en són ferms defensors. De fet, el partit socialista valencià ha presentat una esmena en la qual demana avançar "cap a la desconcentració d'estructures", ja que considera que "el centralisme és ineficient".
  • Finançament. El PSOE reafirma en la ponència el seu compromís per a acordar un nou model de finançament autonòmic basat en principis com la "corresponsabilitat, la suficiència i la coordinació", sense donar més detalls.
  • Feminisme i LGTBI. Un dels debats més acalorats té a veure amb la substitució del terme gènere per sexe i trans per transsexual, com han demanat diverses militants feministes en les seues esmenes, en què també sol·liciten referir-se a les persones LGTBI+ o LGTBIQ (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i queer) com a persones LGTBI.
  • Jornada laboral. El PSOE ratifica en la ponència el seu compromís per a avançar en la reducció de les jornades laborals, per davall de les 40 hores setmanals en vigor actualment. Les esmenes presentades concreten aquesta mesura i demanen 35 hores setmanals "o menys" de manera progressiva. I militants de Sevilla suggereixen estudiar la implantació d'una setmana laboral de quatre dies "sense que signifique una reducció del sou per als treballadors.
  • Portes giratòries. La ponència del PSOE (presentada al juliol) no menciona expressament res de les portes giratòries, però les esmenes sí que plantegen aquest assumpte després del recent nomenament del socialista Antonio Miguel Carmona com a vicepresident d'Iberdrola España, en plena crisi per la factura de la llum.

També et pot interessar

stats