El PSOE negociarà amb "discreció" la investidura de Sánchez i Junts avisa que "no rebaixarà" les condicions

Els socialistes avisen que qualsevol assumpte que s'aborde en les converses "ha d'estar en el marc constitucional"

La vicepresidenta del Senat en funcions i presidenta del PSOE, Cristina Narbona; el president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; i la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, durant l'executiva federal del PSOE aquest dilluns
La vicepresidenta del Senat en funcions i presidenta del PSOE, Cristina Narbona; el president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, durant l'executiva federal del PSOE aquest dilluns / Europa Press

Dos dies després de les eleccions generals del 23J, les negociacions entre els partits amb representació al Congrés per a intentar conformar un nou govern comencen a prendre forma. Des del PSOE, el partit que ha quedat millor posicionat per a aconseguir-ho, ja s'han iniciat els moviments des que aquest dilluns el president en funcions i líder socialista, Pedro Sánchez, traslladara a l'executiva que volia tractar de reeditar l'executiu de coalició de la passada legislatura. Només que ara serà amb Sumar, la plataforma de partits a l'esquerra del PSOE encapçalada per la vicepresidenta i ministra Yolanda Díaz, que ha substituït Unides Podem en l'espectre parlamentari.

El PSOE ha quedat en segon lloc en els comicis, per darrere del PP, tant en vots com en escons. Però, mentre que el candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, veu com se li ha tancat la porta a una eventual investidura pel rebuig a negociar del Partit Nacionalista Basc (PNB) i Coalició Canària, Sánchez té opcions de continuar governant amb el suport de Sumar i la resta dels socis de la investidura. És un equilibri de forces molt delicat que combina els vots a favor d'Esquerra Republicana (ERC), Bildu, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i el PNB —172 en total—, a més del que promet ser l'escull més gran de tots: cal el sí o l'abstenció de Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, fugit de la justícia espanyola a Brussel·les. El fracàs d'aquesta via aboca a una situació de bloqueig que podria acabar en noves eleccions d'ací a uns mesos. És un escenari al qual el mateix Sánchez ha descartat arribar, i s'ha mostrat convençut que "la democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat".

La vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que els socialistes negociaran amb "discreció" una investidura de Pedro Sánchez com a president després del 23J amb aquelles formacions a favor de la "majoria social" d'Espanya. Però ha rebutjat el referèndum per a Catalunya i l'amnistia als polítics presos pel procés que demana Junts a canvi de no obstaculitzar l'elecció del socialista. "El PSOE sempre ha sigut molt clar amb aquesta qüestió. Som un partit constitucionalista, qualsevol assumpte que abordem ha d'estar en el marc constitucional", ha comentat en una entrevista en la Cadena Ser quan li han preguntat per les exigències de Junts.

I sobre si hi ha marge per a negociar mesures per a Catalunya després dels indults a líders del procés i la reforma dels delictes de sedició i malversació, ha comentat que "hi ha marge per a continuar desenvolupant una Espanya d'avanç" que, a parer seu, "és l'única lectura d'aquestes eleccions", en haver guanyat "una majoria de progrés".

Junts avisa: no rebaixaran les condicions

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha advertit al PSOE que el seu partit "no rebaixarà" les condicions per a una investidura de Pedro Sánchez i ha instat ERC a "unir forces" en el Congrés a través d'un grup independentista conjunt. En declaracions en TV3, la dirigent catalana ha deixat clares les prioritats de la formació sobiranista, que impliquen recuperar una "direcció estratègica" de l'independentisme i "unitat en el front de Madrid", així com una taula de negociació amb l'Estat que aborde una "amnistia i l'autodeterminació" de Catalunya. "No pots negar el problema", ha advertit Borràs al PSOE, per a recalcar que Junts "no rebaixarà" les peticions: "No hem vingut a rebaixar res, sinó a aconseguir-ho tot. Faríem malament si comencem la negociació rebaixant alguna cosa".

Quan li han preguntat si la cúpula del PSOE els ha telefonat ja, la dirigent independentista ha esmentat "contactes postelectorals" entre ambdues forces. En tot cas, ha assenyalat que "si el PSOE vol iniciar negociacions, sap perfectament per quina via fer-ho, per quin canal i quines persones". I ha demanat "discreció" per a unes converses que seran "d'alt nivell". En aquest mateix sentit s'ha expressat sobre la designació de l'exdiputat Jaume Asens com a encarregat de la negociació per part de Sumar.

D'altra banda, el líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona i exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha deixat clar en una entrevista en Rac1 que no demanaran l'alcaldia de Barcelona al PSOE a canvi de facilitar la investidura de Pedro Sánchez, perquè "són coses diferents".

També et pot interessar

stats