Feijóo explica que ha contactat amb Vox i el PNB i assegura que té ja el sí d'UPN a la seua investidura

El PNB nega el seu suport al PP perquè "ha travessat una línia roja" en introduir Vox a les institucions

Feijóo, aquesta vesprada
Feijóo, aquesta vesprada / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de juliol 2023 - 18:19 Actualitzat: 24 de juliol 2023 - 22:23

El candidat del PP a la presidència del govern, Alberto Núñez Feijóo, ha revelat aquest dilluns de vesprada en un discurs davant el seu partit que ha contactat ja tant amb Vox com amb el PNB de cara a aconseguir la seua investidura com a president del govern, per a la qual ja ha aconseguit el sí d'UPN i està en el mateix "camí" amb Coalició Canària.

Feijóo ha informat de la seua ronda de converses, que va començar ahir amb Pedro Sánchez, durant la seua intervenció en obert davant la Junta Directiva Nacional, de la qual formen part els barons de la formació, als quals ha reunit després de guanyar les eleccions generals amb 136 escons, però sense aconseguir una majoria suficient per a formar govern. El responsable popular ha dibuixat davant els seus tres escenaris: que governe el més votat, el bloqueig o que "tots els que han perdut exploren una majoria alternativa amb el suport explícit o tàcit de partits populistes i independentistes".

Els dirigents del PP han tancat files en públic amb el seu líder, a pesar que en privat posen en dubte la possibilitat de construir una majoria que porte a la Moncloa, la qual cosa conduiria a una repetició electoral o a un nou govern de Pedro Sánchez que recolzaria en les forces independentistes.

A l'executiva nacional han assistit, entre d'altres el líder de la formació a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, i l'alcalde d'Alacant Luis Barcala. Abans d'entrar a la seu popular, tots dos han mostrat el seu suport al candidat a la presidència Alberto Núñez Feijóo, pensant en els resultats de les eleccions generals. "Que ningú oblide que hem guanyat en la majoria de les províncies, a la Comunitat Valenciana en totes, i per tant hi ha una autoritat moral i una necessitat d'estabilitat gràcies a Núñez Feijóo", ha remarcat Mazón.

El PNB nega el seu suport a Feijóo perquè “necessita a Vox”

El president del comité executiu nacional del Partit Nacionalista Basc, Andoni Ortuzar, ha telefonat aquesta nit al president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que havia tractat de contactar amb ell prèviament al llarg del dia de hui.  Ortuzar ha traslladat a Feijóo la negativa d'EAJ-PNB a iniciar converses de cara a facilitar la seua investidura com a president del govern espanyol, decisió acordada en la reunió que l'executiva del partit basc ha mantingut aquest migdia. “En aquesta ocasió, necessita a Vox”, han explicat fons del partit, que han afirmat que “el PP ha travessat una línia roja en introduir-los en les institucions”.

Coalició Canària veta qualsevol acord amb Vox o Sumar

Per la seua banda, la Comissió Executiva Nacional de Coalició Canària ha ratificat aquest dilluns que la seua diputada en el Congrés no donarà un vot afirmatiu a una investidura en el cas que Vox o Sumar, als quals denomina "els extrems", participen en el Govern d'Espanya. 

El secretari general de Coalició Canària, Fernando Clavijo, ha recordat després de la reunió que el vot de la diputada electa, Cristina Valido, no és decisiu per a formar una majoria, però sí que ho serà al llarg de la legislatura per a tirar avant alguns temes.

Mañueco i López Miras donen suport a Feijóo

Alguns presidents autonòmics del PP han eixit públicament a fer costat a Feijóo. El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha mostrat aquest dilluns el seu suport al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, després dels resultats electorals d'aquest diumenge, i li ha brindat fins i tot el seu suport perquè repetisca com a candidat si hi ha repetició electoral, encara que ha reivindicat la victòria popular com a "dret per a liderar el canvi".

En un sentit semblant s'ha pronunciat el president en funcions de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que ha considerat que el líder del PP és "el candidat més legitimat" per a poder conformar un govern i anar a la sessió d'investidura després dels resultats electorals del 23J, encara que ha lamentat la divisió del vot de centredreta.

També et pot interessar

stats