Sánchez enfronta la crisi oberta al PSOE per la corrupció "amb el cor tocat" mentre Francisco Salazar s'aparta de la cúpula per denúncies d'assetjament
El líder dels socialistes descarta dimitir i anuncia tretze mesures per a netejar el partit, incloent-hi controls aleatoris del patrimoni en la cúpula o un sistema de doble firma en la presa de decisions perquè el poder no es concentre en una sola persona
Amb el "cor tocat" i la "determinació intacta", el president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha marcat l'objectiu de reflotar el partit. Tot després de l'esclat de la trama Koldo, l'entrada en presó dilluns de l'exsecretari d'Organització Santos Cerdán i els àudios destapats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en què s'escolta l'exministre valencià José Luis Ábalos i l'exassessor Koldo Garcia parlar de dones de manera vexatòria.
Sánchez, rebut amb una gran ovació al comité federal que se celebra este dissabte a la seu nacional del carrer de Ferraz, a Madrid, ha demanat perdó als socialistes per haver confiat en persones que no ho mereixien i ha promés que el PSOE "derrotarà" la corrupció tant interna com externa. La formació passa per un moment crític després de publicar-se l'informe de l'UCO que assenyala Cerdán, Ábalos i Koldo García com a presumptes integrants d'una xarxa de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions d'obra pública. El mandatari estatal, en una intervenció molt contundent, ha admés la situació difícil que viu el PSOE per la corrupció, però ha descartat dimitir, ha reivindicat la coalició de govern que forma el seu partit amb Sumar i ha insistit que no defugiran el desafiament que tenen davant. "Ens farem càrrec de la situació", ha insistit. "Vull demanar-vos perdó una vegada més a vosaltres [els socialistes] perquè em vaig equivocar en depositar la confiança en persones que no la mereixien, però amb la mateixa convicció no fallarem a l'hora d'abordar la regeneració", ha afegit.
El líder socialista ha volgut deixar clar que ells no són com el PP. "No fem els ulls grossos", ha apuntat, per a recalcar també que el PSOE "està fet de gent bona, honrada, treballadora i humil" que "mai ficaria la mà en la caixa". "Em vau triar com a capità d'este vaixell. I el capità no se'n desentén quan ve mala mar, es queda a capejar el temporal, a salvar el món i a guanyar", ha proclamat el secretari general dels socialistes, l. Per això, s'ha mostrat confiat que el partit està en condicions per a tirar avant després d'este últim escàndol de possible corrupció que els ha esguitat de ple. "Nosaltres no som com els corruptes que han tacat les nostres sigles", ha insistit.
La cita a Ferraz ha començat passades les 11:30 hores, amb una hora de retard, per la reunió prèvia que ha mantingut Sánchez amb la cúpula del partit en la qual Francisco Salazar ha renunciat al lloc que tenia designat com a adjunt en la nova secretaria d'organització. La idea era que formara part de l'equip que substituïx Santos Cerdán, empresonat des de dilluns, però finalment ha fet un pas arrere després de la informació que s'ha publicat a primera hora del matí en què diverses dones l'acusen d'assetjament i comportaments masclistes. Encara que és habitual que se celebre una reunió de l'executiva prèvia al comité, esta vegada s'ha allargat més del que és normal i això ha provocat l'ajornament.
Tretze mesures contra la corrupció
El PSOE, esguitat per l'escàndol de la trama Koldo, ha anunciat canvis en la cúpula de la formació i ha promés reformes en les maneres d'actuar per a intentar recuperar la credibilitat i el suport de la ciutadania. D'esta manera, durant el comité federal, Sánchez ha anunciat la implementació de tretze mesures addicionals per a previndre i castigar la corrupció i netejar el partit, entre les quals figura el reforç del comité de garanties i els estatuts o l'expulsió de militants que paguen prostitutes.
En el discurs d'obertura de la reunió del màxim òrgan entre congressos, el líder socialista ha anunciat esta bateria d'iniciatives, agrupades en tres eixos, i n'ha enunciat algunes, com per exemple crear càrrecs més col·legiats i establir la doble signatura per a molts documents en els llocs clau, en tots dos casos com a "mecanismes de control creuat". També ha proposat una nova regulació dels terminis màxims de resolució d'expedients informatius i disciplinaris en suposats casos de corrupció "sense minva, per descomptat, de garanties". Ho ha justificat en "l'obligació d'actuar amb la màxima diligència, perquè en l'agilitat d'estos processos està sovint la diferència entre l'èxit i el fracàs".
El segon eix d'acció se centra en la transparència modificant l'article dels estatuts del partit relatiu a la declaració de béns i activitats, perquè es presenten davant de les comissions d'ètica i garanties regionals autonòmiques que les remetran a les respectives comissions de l'organització federal. Estes podran "requerir informació sobre la situació patrimonial actualitzada, fins i tot de manera aleatòria" entre els càrrecs del partit, no sols quan hi haja indicis d'una suposada activitat il·lícita, ha explicat el secretari general. Sánchez també ha avançat que actualitzaran el portal de transparència del PSOE abans de finalitzar l'any per a incloure-hi els convenis, les subvencions i les ajudes i les retribucions anuals de tots els càrrecs del partit.
A més, es reforçarà la comissió federal d'ètica i garanties, que "rebrà còpia de tots els escrits remesos en el canal de denúncies", emetrà informes sobre qualsevol assumpte relacionat, i "podrà actuar d'ofici si considera que un assumpte és de la seua competència i presenta indicis suficients". S'inclourà, així mateix, el canal de denúncies en el Codi Ètic i comptarà amb "caràcter anònim i segur" per a "brindar la protecció econòmica i psicològica dels i les denunciants". "Els càrrecs públics i orgànics tindran l'obligació explícita de denunciar qualsevol irregularitat comesa en el si del Partit Socialista, excepte quan decidisquen acudir directament a la via judicial o a un mecanisme públic de protecció d'informants", ha assenyalat Sánchez.
El tercer pilar estarà centrat a millorar la governança del partit posant en marxa un protocol antifrau i anticorrupció, una mesura que, segons ha recordat el secretari general dels socialistes, ja aplica el PSC. Ara s'implantarà en el PSOE per a sumar "noves formes de control, com els informes de compliment de les obligacions tributàries".
Page demana una qüestió de confiança
En la reunió del comité federal també s'han sentit veus crítiques amb Sánchez, personificades fonamentalment en el baró castellanomanxec Emiliano García-Page, que li ha reclamat que se sotmeta a una qüestió de confiança o si no, convoque eleccions. Fonts del PSOE de Castella-la Manxa han revelat que durant la intervenció del president autonòmic ha llançat esta petició perquè, com ha dit ell mateix als mitjans abans d'entrar a Ferraz, "la crisi actual, en termes de corrupció, és la més greu" de la història del partit.
Per això, Page ha instat el líder del partit a pensar en el PSOE dels municipis, en el PSOE de hui i en el de demà. A parer seu, Sánchez ha d'enviar un missatge a la societat que continua comptant amb la confiança del Congrés que l'ha fet president del govern espanyol, sense descartar més endavant la possibilitat de convocar eleccions anticipades. Ha criticat, a més, els pactes de l'executiu de coalició amb l'"extrema dreta" de Junts perquè, segons diu, això desdibuixa el projecte progressista del PSOE.