El pròxim ple de les Corts començarà llegint l'article 2 de la Constitució per a rebutjar l'amnistia

L'oposició carrega contra la decisió, proposada per Vox amb el suport del PP, perquè "no hi ha precedents" a l'hemicicle

D'esquerra a dreta, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, i els vicepresident i secretari primer, Alfredo Castelló i Víctor Soler, este dimarts
D'esquerra a dreta, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, i els vicepresident i secretari primer, Alfredo Castelló i Víctor Soler, este dimarts / José Cuéllar (Corts)

El ple de les Corts de la setmana que ve començarà amb la lectura de l'article 2 de la Constitució, que parla de "la indissoluble unitat de la nació espanyola". Un gest que el PP i Vox han acordat en la junta de síndics gràcies a la majoria que sumen els dos socis del govern valencià i nascut a proposta de la presidenta de la cambra, Llanos Massó, per a mostrar rebuig contra la llei d'amnistia aprovada al Congrés dijous. Els populars han votat a favor d'esta iniciativa mentre que els dos grups de l'oposició, el PSPV i Compromís, han carregat contra la decisió en considerar que és "partidista", no té "precedents" a l'hemicicle valencià i vulnera el reglament. Han denunciat, a més, que Massó ja va anunciar la mesura la setmana passada en un acte en la seu de la Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura al costat del seu titular, Vicente Barrera, i altres representants de Vox.

El síndic de Vox, José María Llanos, s'ha preguntat "quin problema té l'esquerra" pel fet que es llija eixe article en un moment en què està "greument amenaçada la indissolubilitat de la nació espanyola per una llei infame i vomitiva", i ha negat que es tracte d'una mesura "partidista". "Estan molt rabiosos i molt nerviosos quan els citem l'article 2 de la Constitució, que tots hem jurat acatar", ha afirmat Llanos, qui ha defensat que proposar eixa lectura és un "exercici d'absoluta responsabilitat" i ha acusat l'oposició d'usar la Constitució i la legalitat "en el seu propi benefici". El portaveu ultra ha avançat que en este mateix ple defensaran una proposta per a reprovar els diputats i les diputades nacionals per la Comunitat Valenciana que van votar a favor de la "ignominiosa" llei d'amnistia, i a més preguntaran a la consellera de Justícia, Elisa Núñez (Vox), per les actuacions davant d'eixa norma.

Des del PP, el síndic, Miguel Barrachina, ha considerat "molt saludable recordar la Constitució" que uneix els espanyols i va tindre el suport del 90% de la ciutadania, de manera que els sembla "sempre un bon moment per a llegir" qualsevol article, i en concret el que parla de la unitat d'Espanya. Ha recordat, així mateix, que les Corts ja es van manifestar en contra de la llei amnistia, encara pendent de publicar-se en el BOE. Un retard que ell ha atribuït al fet que s'"avergonyeixen" de la norma.

"Deliri" i "despropòsit"

El síndic del PSPV, José Muñoz, ha qualificat d'"inaudit" el fet que es llija un article de la Constitució per un ús "purament partidista" del Parlament valencià, que està "segrestat per l'extrema dreta" amb "l'aquiescència" del PP, i ha defensat que "la integritat territorial d'Espanya no està en risc". A parer seu, els "deliris de cada partit" s'han de plantejar com a iniciatives dels grups, "sense comprometre el conjunt de la cambra". Per això, Muñoz ha anunciat que demanaran un informe jurídic sobre l'assumpte al lletrat major i, si no els respon, plantejaran un recurs de legalitat per vulneració dels drets dels diputats i del reglament de les Corts.

Des de Compromís, el síndic, Joan Baldoví, ha destacat que "no hi ha precedents" d'una mesura similar i ha acusat la presidenta d'usar la institució "en clau partidista". Com a resposta, ha proposat llegir l'article 41 de l'Estatut d'Autonomia que reconeix a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua com a entitat normativa del valencià. "És un autèntic despropòsit", ha denunciat Baldoví, qui s'ha preguntat a continuació que per què no s'inicia el ple amb la lectura del Tirant lo Blanc.

Esmenes a la llei de concòrdia

En el ple de la setmana que ve a les Corts es debatran les esmenes a la totalitat del PSPV i Compromís a les proposicions de llei de concòrdia i transparència, les dos que quedaven pendents del paquet legislatiu impulsat pel PP i Vox. La setmana passada ja es rebutjaren les esmenes presentades per l'oposició a les lleis de llibertat educativa, À Punt i Agència Antifrau, que dilluns que ve passaran a comissió.

D'altra banda, el PP defensarà a l'hemicicle una proposta per a mostrar la "rotunda oposició" de les Corts "al desig" de la ministra Teresa Ribera "de talar quasi cent mil cítrics al Baix Segura" per a instal·lar una macroplanta fotovoltaica que genere energia elèctrica per a la dessalinitzadora de Torrevella. I Vox plantejarà una iniciativa perquè els sindicats i les organitzacions empresarials estiguen obligats a fer públics els seus comptes, ja que reben subvencions públiques.

Finalment, el PSPV ha criticat que la mesa de les Corts els ha tombat una proposta per a elaborar un codi de conducta que establisca els principis que han de guiar els membres del Consell en relació amb els drets de les persones LGTBI. En l'escrit dirigit al grup socialista, l'òrgan de govern de les Corts els insta a reformular esta PNL "evitant expressions que puguen resultar ofensives per al decor de persones i entitats, en concret les relatives a la vulneració dels drets LGTBI pel Consell".

També et pot interessar

stats