El Consell presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia

El PP llança una ofensiva a escala nacional en totes les comunitats autònomes que governa per a intentar parar la norma en el TC

El president Mazón, este dijous en la sessió de control a les Corts
El president Mazón, este dijous en la sessió de control a les Corts / José Cuéllar (Corts)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que té preparat un recurs d'inconstitucionalitat a la llei d'amnistia per a presentar-lo en el Tribunal Constitucional una vegada que ja s'ha aprovat definitivament pel Congrés este dijous.

L'Advocacia de la Generalitat recorrerà contra la norma que esborrarà tots els delictes i responsabilitats administratives i comptables vinculades al procés català en considerar que vulnera la igualtat dels territoris i les persones recollida en la Constitució, ha afirmat Mazón durant la sessió de control a les Corts, que tenia lloc de manera simultània al ple del Congrés que ha tirat avant la llei.

El recurs d'inconstitucionalitat es presentarà "en nom dels ciutadans" de la Comunitat Valenciana, per a defensar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, ha asseverat. El cap del Consell ha fet l'anunci en resposta a una pregunta del síndic de Vox, José María Llanos, a la qual ha respost que PP s'ha posat d'acord en "moltes coses" amb el seu soci en el govern autonòmic i que totes estan avançant. Una d'elles és el recurs d'inconstitucionalitat davant l'òrgan de garanties espanyol.

El síndic del PSPV, José Muñoz, ha demanat a Mazón que desenvolupe este instrument legal amb "diners" del PP, no del Consell. Des dels corredors del parlament autonòmic i una vegada després de conéixer les intencions del bipartit PP-Vox, ha acusat els populars de "tornar a utilitzar" les institucions i els recursos "de tots els valencians" per a "fer política en favor del partit i en contra de la reconciliació entre espanyols".

Ofensiva coordinada en totes les autonomies del PP

El rebuig del govern valencià a la norma de gràcia s'emmarca en una ofensiva més àmplia i coordinada a escala estatal, en la qual participen totes les comunitats autònomes governades pel PP. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat este dijous que el seu gabinet també recorrerà contra la llei, igual que la resta dels territoris amb executius de color contrari al PSOE.

En una entrevista amb Esradio, Díaz Ayuso ha assegurat que la iniciativa naix del president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, i que el partit estudia totes les vies per a tractar de tombar l'amnistia. "Les comunitats del PP presentarem un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia", però els recursos seran individuals, ha avançat la mandatària madrilenya.

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat.

També et pot interessar

stats