La proposta de Díaz de pactar els preus d'una cistella bàsica de la compra fa esclatar un debat intens

El PSOE i la patronal espanyola CEOE mostren una opinió contrària a la iniciativa que té el suport de Podem i els consumidors

El presidente de la CEOE, Antonio Garamendi
El presidente de la CEOE, Antonio Garamendi / Javier Cebollada (Efe)

Les reaccions a la proposta de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, de posar un límit als preus dels aliments bàsics ha fet esclatar una polèmica que no deixa de créixer. Dimarts va ser la distribució, les organitzacions agràries (Asaja o Coag) i el PSOE els que mostraven el rebuig a la iniciativa, aquest dimecres ha sigut la patronal espanyola (CEOE) la que ha mostrat la seua crítica enèrgica. "No podem compartir la intervenció de preus. Això comença a semblar-se més a una programació soviètica. Ara veuren si són 20, 30 o 50 productes del mercat els que intervindré", ha indicat el president dels empresaris espanyols Antonio Garamendi.

D'altra banda, Díaz ha anunciat aquest dimecres que es reunirà dilluns que ve amb les grans distribuïdores i associacions de consumidors i usuaris per a tractar de trobar un acord per a limitar els preus d'aliments bàsics, com el pa, la llet o els ous, encara que ha avançat que aquest mateix dijous mantindrà una primera trobada amb Carrefour per a abordar el tema.

La vicepresidenta ho ha anunciat després de reunir-se amb les organitzacions de treballadores i treballadors autònoms Lliga, Uatae i Upta per a abordar l'Estratègia Nacional de l'Impuls del Treball Autònom (Endita).

Mai he parlat d'una intervenció de preus, sinó d'una mesura diferent per a un acord entre distribuïdores i associacions de consumidors, a fi de fer una cosa completament legal, que ja s'ha fet a França i ha funcionat", ha remarcat la titular de Treball.

Per contra, entre els suports aquest dimecres ha parlat, la líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha deixat clar que la seua formació fa costat totalment la proposta de Díaz i ha advertit que si no hi ha acord per part de les grans empreses caldrà anar a mesures obligatòries.

Una postura diametralment diferent de la que manté la part socialista del govern de coalició. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit clarament que el govern espanyol no imposarà un preu màxim als aliments sense acord, encara que sí que ha obert la porta a exigir "un major esforç" als sectors "que es beneficien de manera extraordinària d'aquesta crisi". Montero ha interpretat a Díaz i ha assegurat que la seua proposta implica acordar amb les distribuïdores una cistella bàsica de la compra amb preus màxims establits, però no es planteja "una regulació d'aquests preus".

També et pot interessar

stats