És legal limitar el preu dels productes bàsics com proposa Yolanda Díaz?

El sector es mostra preocupat davant la idea, mentre que consumidores i consumidors l’aplaudeixen i tenen ben clar quins productes serien

És legal intervindre el preu dels productes de la cistella de la compra? / À Punt NTC

La proposta de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, de posar un límit als preus dels aliments bàsics ha generat polèmica: el sector s'hi oposa frontalment mentre que consumidors i consumidores aplaudeixen la idea.

Però també ha posat sobre la taula molts interrogants, com ara, si és legal intervindre el preu dels productes. El responsable jurídic de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Francisco Rodríguez, ha explicat a À Punt NTC que l’article 81 del tractat consultiu de la Unió Europea sí que estableix una condició general que prohibeix la fixació de preus i altres condicions comercials. Però el mateix article apunta unes excepcions que podrien permetre la limitació de preus, indica, “sempre que no provoque l’eliminació de la competència, que fomenten la producció econòmica i que beneficie els consumidors”. Aquesta situació precisament s'ha donat recentment amb el preu de les mascaretes i els tests ràpids, i la regulació del sector energètic.

Preocupació dins del sector

Des de l’associació de llauradors i ramaders AVA-Asaja, manifesten la seua preocupació perquè la limitació els perjudique, reduint encara els seus ingressos, que ja són escassos. El seu director, Jenaro Aviñó, apunta en declaracions a À Punt NTC que el govern hauria d’investigar què passa en la cadena alimentària, concretament “com és possible que els consumidors i consumidores paguen molt més per aquests productes bàsics mentre que els qui els produeixen cobren el mateix que fa quaranta anys”.

En aquest sentit, la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, s’ha manifestat aquest dimarts a favor de la proposta de Díaz, sempre que no només es limite el preu màxim d’aquests productes per als consumidors, sinó que es fixe també un preu mínim que rebran els agricultors i ramaders.

Per la seua banda, la patronal valenciana del comerç, Confecomerç, també es mostra reticent a la proposta de la vicepresidenta perquè consideren que limitar preus en una economia de lliure mercat és “com a mínim, arriscat”. Per això el seu president, Rafa Torres, considera que “s’està clavant en un jardí que no és molt recomanable”. 

Quins productes es blindarien?

L’altre interrogant que planteja el suggeriment de Díaz, i que compta amb el suport del ministre de Consum, Alberto Garzon, és quins serien els productes que integrarien aquesta cistella de la compra bàsica amb preu blindat. 

L’evolució dels preus durant l’últim any dona algunes pistes. L’escalada més forta la protagonitza l'oli de gira-sol, que ha pujat quasi un 120%. Pel que fa a la fruita, els plàtans són el que més s'han disparat, i del grup dels cereals, la pasta i la farina són les que més han augmentat de preu. Quant a la proteïna d’origen animal, els ous s'han encarit un 46%, mentre que la carn ha pujat, però menys. 

Les consumidores i consumidors tenen clar quins són els productes que més utilitzen, i la majoria coincideixen. Llet, oli, creïlles, ous, fruita i verdura, peix, carn, i pa, entre altres, són els que més es repeteixen. 

També et pot interessar

stats