Mollà secunda limitar el preu dels productes bàsics, però també "el mínim que rebran els agricultors"

Asaja considera que limitar preus d'aliments bàsics castigarà productors i critica els "capritxos i egoismes personals" de Díaz

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, aquest dimarts
La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, aquest dimarts / À Punt NTC

La consellera d'Agricultura està d'acord amb la proposta de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que advoca per arribar a un acord amb la gran distribució i els consumidors per a limitar els preus dels aliments bàsics com a escut en la inflació.

A Mireia Mollà li agrada la proposta, però va més enllà i concreta cal limitar el preu màxim de cadascun d'aquests productes per al consumidor, "però també el mínim que rebran els agricultors".

Segons la consellera, "és veritat que hem tingut una llei de la cadena alimentària que diu que no es pot pagar per davall del cost de producció, però la indefinició del que és un cost de producció això es fixa en un preu mínim", ha detallat.

En l'últim any, l'escalada de preus més forta la protagonitza l'oli de gira-sol, quasi un 120%. Del grup de la fruita, els plàtans són els que més s'han disparat. Dels cereals, la pasta i la farina són les que més han augmentat de preu. I per últim, els ous s'han encarit un 46%.

Asaja creu que limitar preus d'aliments bàsics castigarà productors

L'organització agrària Asaja ha considerat que limitar els preus d'uns certs aliments bàsics, com ha proposat Yolanda Díaz, castigarà els productors. El seu president, Pedro Barato, ha criticat els "capritxos i egoismes personals" de Díaz, els quals "faran perillar els fonaments d'un sector tan important com és l'agrari".

En opinió de Barato, el límit als preus d'uns certs aliments bàsics de la cistella de la compra tindrà com a conseqüència que, "per baix, es castigarà el que més pateix els preus percebuts pels productes agrícoles, això és, als agricultors i ramaders".

COAG insta a atallar l'especulació per a tindre aliments a preus assequibles

Per part seua, l'organització agrària COAG ha considerat prioritari "tallar de soca-rel l'especulació" en la cadena alimentària perquè els consumidors puguen accedir a aliments bàsics a un preu assequible.

També han criticat que els costos de producció (energia, gasoil agrícola, fertilitzants, pinsos i llavors) s'hagen encarit més del 40% en l'últim any.

COAG ha afirmat que des de 2008 estan treballant per una regulació de la cadena alimentària amb vista a aconseguir un repartiment equitatiu del valor dels aliments entre totes les baules i eliminar els marges comercials "abusius".

El PSOE veu "de dubtosa legalitat" la proposta de Díaz

El portaveu socialista en el Congrés dels Diputats, Patxi López, ha assenyalat que la proposta de la vicepresidenta segona i ministra de Treball és "de dubtosa legalitat" pel que proposa "actuar en altres camps".

En aquest sentit, el portaveu parlamentari del PSOE ha indicat que és millor optar per altres vies com, segons ha exemplificat, amb la llei de la cadena alimentària.

També et pot interessar

stats