El procediment per a exhumar a Franco podria estar conclòs per a Nadal

El Consell de Ministres ha iniciat l’expedient, mentre que el president del govern Pedro Sánchez, diu que la decisió "és ferma".

Entrada a la Basílica del Valle de los Caídos
Entrada a la Basílica del Valle de los Caídos / J.J.Guillen (Efe)

El procediment per a l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco podria estar conclòs "per a Nadal", segons ha assegurat la portaveu del Govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, que ha iniciat els tràmits per a fer-ho. 

Respecte a la conversió del Valle de los Caídos en un cementeri civil, Celaá ha precisat que aquesta és la intenció del Govern, però que és una decisió que "pot ser contrastada" amb la resta de forces parlamentàries, ja que el decret, una vegada convalidat en el Parlament, "serà tramitat com a projecte de llei" i els grups podran presentar-hi esmenes. El Govern necessita el suport de la majoria de la Cambra per a tirar avant la seua proposta i el PP i Ciutadans ja han expressat els seus dubtes sobre la conveniència de posar aquest assumpte en l'agenda política.

El tràmit tècnic aprovat aquest divendres per l'executiu inicia un procediment que comença amb la notificació a tots els interessats, i dona un termini de 15 dies perquè la família del dictador presente al·legacions o comunique el lloc on vol que se soterre. Si quan haja transcorregut aquest termini la família no es manifesta, serà l’executiu qui decidirà una sepultura digna per a dur a terme la nova inhumació.

Després, el govern haurà de sol·licitar el títol funerari corresponent a l’ajuntament on es trobe el lloc escollit i un informe a l’òrgan competent de la comunitat autònoma, que s’emetrà en el termini d’un mes. Quan acaben aquestes actuacions s’ha de tornar a concedir un termini de 10 dies als interessats per a presentar al·legacions i després el Consell de Ministres resoldrà si és procedent l’exhumació i el trasllat de les restes.

El govern espanyol va aprovar divendres passat el reial decret que reforma la Llei de memòria històrica, amb el qual es posa en marxa aquest procediment que, calculen, en total podria demorar-se fins a final d’any. 

A més, el Consell de Ministres, el qual presideix la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, en absència de Sánchez, també aprova aquest divendres altres mesures, en què reconeix i amplia drets, a favor d’aquells que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura. 

Reacció a l’amenaça de querella de la Fundació Franco

La resposta de Pedro Sánchez a la Fundació Nacional Francisco Franco, la qual va reafirmar dijous la intenció de no autoritzar l’exhumació del dictador i de mamprendre les accions legals pertinents si s’avançava amb els tràmits, no ha tardat. El president del govern espanyol, que es troba actualment en gira per diferents països de llatinoamèrica, ha assegurat que la voluntat d’exhumar les restes de Franco és ferma, perquè cap democràcia pot tindre un mausoleu que reta homenatge a un dictador.

El president de la Fundació Francisco Franco i portaveu de la família, Juan Chicharro, mitjançant un burofax enviat el passat 23 d’agost, ja va advertir el govern espanyol que en la seua opinió l’exhumació podia suposar un delicte de prevaricació i usurpació de funcions, a més d’un altre de profanació de sepultura ubicada en un lloc de culte.

Tanmateix, segons la nova reforma de la Llei de memòria històrica, que encara s’ha d’aprovar al Congrés dels Diputats, al Valle de los Caídos només podran jaure les restes mortals de víctimes de la Guerra Civil espanyola i, ara per ara, Franco és l’única persona soterrada allí que no fou víctima de guerra ni represaliat posteriorment durant la dictadura.

També et pot interessar

stats