Presidència reconeix la figura política d'Oltra i la seua tasca

Compromís anuncia que traslladarà d'ací a pocs dies a Puig qui substituirà Oltra

Compareixença de Mónica Oltra després del ple del Consell
Compareixença de Mónica Oltra després del ple del Consell / À Punt NTC

L'anunci de la dimissió de Mónica Oltra ha generat les primeres reaccions. Fonts de presidència han dit que la decisió està en la línia de "reflexió col·lectiva que havíem defés". Aquestes fonts s'han limitat a reconéixer la figura d'Oltra i a expressar l'agraïment a la tasca duta a terme. "El Consell del Botànic continua treballant pel futur i el progrés dels valencians i les valencianes" han conclòs les fonts consultades.

El PSPV diu que el Botànic continuarà

L'unica veu del PSPV-PSOE ha sigut Ana Barceló, exconsellera de Sanitat i diputada a les Corts. Barceló ha expressat, en línia amb les paraules de la presidència, el respecte a la decisió i el reconeixement al seu treball en el Consell. 

"El Botànic continuarà amb les polítiques de progrés per a aconseguir que la Comunitat Valenciana continue avançant com ho està fent fins ara", ha conclòs.

L'executiva de Compromís ha acordat que els pròxims dies traslladarà al president de la Generalitat el nom de la persona que ocuparà els càrrecs que abandona Mónica Oltra. Tot i això, la formació ha dit confiar en una resolució ràpida de la situació d'Oltra que li permeta tornar a primera línia política. Compromís ha dit que el nom no està decidit i no n'ha volgut anticipar cap, segons ha explicat Alberto Ibáñez, portaveu d'Iniciativa del Poble Valencià.

Compromís confia en que siga candidata a la Generalitat

Els màxims dirigents i cares més visibles de Compromís han tornat a tancar files amb Oltra. La secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, ha llançat un missatge de suport de la formació a Oltra. "L'acte que ella hui ha realitzat és una acte de dignitat, valentia i responsabilitat", ha valorat. En acabar l'executiva, Micó ha assegurat que Compromís confia que Oltra siga absolta als tribunals "més prompte que tard" perquè siga la candidata de la formació a la Generalitat. Compromís ha remarcat que l'anunci d'aquest dimecres és només un pas al costat.

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha afegit que "a vegades convé donar un pas al costat per a avançar amb més força", ha resumit. Ribó ha deixat clar que Oltra seguirà sent una peça imprescindible de Compromís.

També ha parlat Juan Ponce, portaveu d'Els Verds, també ha valorat la generositat d'Oltra i ha desitjat que tot acabe prompte.

En un sentit semblant s'ha pronunciat el president de les Corts, Enric Morera, quan ha arribat a l'executiva de Compromís, qui ha tranquil·litzat els ànims. La dimissió d'Oltra també té ressò en les xarxes socials, encara que ha tardat a arribar pel que fa als càrrecs polítics.

Una de les primeres reaccions ha arribat del diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. "Hui es materialitza una injustícia contra una de les persones que més dignitat li ha donat a la política valenciana", ha escrit Baldoví en el seu Twitter.

Unides Podem destaca el canvi social que ha impulsat

El vicepresident segon del govern valencià i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha lamentat en À Punt la "dolorosa" eixida d'Oltra i li ha agraït que antepose "els interessos dels valencians a qualsevol altra consideració". Al seu entendre, la ja exvicepresidenta i exportaveu del Consell ha sigut "fidel" a aquesta conducta.

"Parlem d'una persona que s'ha deixat la pell pel canvi social i polític", ha afirmat, i ha afegit que la seua gestió de les polítiques públiques han sigut "referència en el conjunt de l'Estat", com la renda valenciana d'inclusió o la llei de serveis socials, pionera a Espanya.

Illueca li ha desitjat que li vaja tan bé com siga possible en el procediment judicial i ha apuntat que ara és el moment de parlar de "estabilitat del govern" en el pacte del Botànic en aquest últim any de legislatura. Tot i l'absència d'Oltra en aquest pacte de govern, Illueca ha descartat que l'esperit "no continue". "La majoria parlamentària és la que defineix el projecte col·lectiu, més enllà de les persones".

També Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s'ha pronunciat en favor d'Oltra. "Malgrat les adversitats, continuarem colze a colze fent país. No tinc cap dubte", ha afirmat a través d'un missatge de Twitter.

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha elogiat aquest dimecres la, al seu juí, "decisió valenta" que ha pres la líder de Compromís, Mónica Oltra, de dimitir com a vicepresidenta de la Generalitat, "per a preservar les polítiques progressistes del govern del Botànic".

També et pot interessar

stats