El PP i Vox reprovaran la ministra Ribera a les Corts en plena campanya de les europees per les aportacions a l'Albufera

Compromís demanarà una taula de diàleg amb una esmena "en positiu" a la proposta dels populars i el partit de Mazón no aclareix si la secundarà

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera / Rocío Ruz (Europa Press)

El PP i Vox, els grups que sustenten el Consell a la Comunitat Valenciana, tiraran avant en el ple de les Corts de la setmana vinent una proposta dels populars per a reprovar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, la socialista Teresa Ribera, a qui acusen de "mentir" sobre les aportacions d'aigua extraordinàries per al llac de l'Albufera de València. La cita caurà en plena campanya per a les eleccions europees del 9 de juny, a què la política del govern espanyol és candidata en les llistes del PSOE.

Entre els grups de l'oposició, el PSPV hi votarà en contra en considerar que el PP s'"acarnissa" contra Ribera per ser cap de llista del seu partit en els comicis, mentre que Compromís optarà per presentar una esmena "en positiu" per a convocar una taula de diàleg entre l'executiu central i la Generalitat sobre el cabal ecològic de l'aiguamoll.

La junta de síndics d'este dimarts ha servit als quatre partits amb representació al Parlament autonòmic per a posicionar-se entorn de la polèmica oberta al voltant de l'Albufera, que s'ha convertit en l'últim cavall de batalla política entre el govern valencià o l'oposició. En els últims dies s'ha produït un reguer d'acusacions creuades entre la Generalitat i el ministeri a compte de les aportacions previstes en el pla hidrològic del Xúquer.

Miguel Barrachina (PP) ha insistit en la posició defensada pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, que haurien d'haver arribat vint hectòmetres cúbics (hm³) directament al llac entre octubre i el 15 de maig, quan "en el millor dels casos n'han arribat dos". "És l'enèsim engany de la vicepresidenta", ha denunciat, per a lligar després esta postura a la mantinguda pel transvasament Tajo-Segura. José M. Llanos (Vox) ha avançat que el seu grup donarà suport a la reprovació i ha insistit a buscar una solució estructural i no puntual per a l'Albufera que garantisca un cabal mínim hidrològic.

Per contra, José Muñoz (PSPV) ha acusat el PP d'atacar Ribera igual que ja feren —ha assegurat— contra la també candidata socialista a les europees Leire Pajín amb un "examen de valenciania" quan va ser senadora territorial el 2010. A més, ha reiterat que s'han aportat 50 hm³ al parc natural i ha denunciat que a Mazón "no li interessa l'Albufera" perquè governa amb "negacionistes" climàtics.

Finalment, Joan Baldoví (Compromís), ha advocat per "buscar solucions" sobre la situació de l'aiguamoll "més que reprovar" Ribera, ja que a parer d'ell això no permetrà una aportació més gran d'aigua. Per això el seu grup instarà a convocar una taula de diàleg en la qual se senten el govern espanyol i Generalitat per a "solucionar el problema". Preguntat per esta esmena, el síndic popular ha explicat que la llegiran "amb afecte", però no ha concretat si la secundaran. "Som d'acceptar esmenes constructives [...] El diàleg és necessari per a nosaltres, però també la denúncia quan no es compleix", ha afegit Barrachina.

També et pot interessar

stats