El PP tanca un acord al Senat per protegir les vivendes singulars de la costa de Castelló

La iniciativa proposa la creació d'una figura, la de "nuclis urbans amb especials valors etnològics", que permetrà la protecció contra la demolició

Cases de Torre la Sal, a Cabanes
Cases de Torre la Sal, a Cabanes / À Punt NTC

El PP de la província de Castelló ha arribat a un acord al Senat aquest dimarts per a protegir els habitatges singulars de Cabanes, a la Plana Alta, i els de la Llosa, Nules, Moncofa, Xilxes i Almenara, a la Plana Baixa, tots afectats per la llei de costes. En la pràctica, aquest acord pot frenar els assolaments previstos pel govern central.

Després dels intents frustrats del PP ara fa tres anys, de la mà de Vicente Martínez Mus i Salomé Pradas en l'etapa al Senat, ha sigut el torn del senador del PPCS, Vicente Tejedo, per tractar de defensar aquesta proposició de llei, que tira avant gràcies a la majoria absoluta del PP en aquesta cambra, i ara s'eleva al Congrés. En contra hi han votat el PSOE i el PNB.

El nou text estableix que la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes, incorporarà un apèndix per a tindre en compte el valor etnològic, singular i patrimonial d'aquests habitatges. Per a aconseguir-ho, la iniciativa proposa la creació d'una figura, la de "nuclis urbans amb especials valors etnològics", que haurà d'informar cada comunitat autònoma, a través de l'organisme que ostente les competències sobre la matèria, i que permetrà la protecció contra la demolició.

Tejedo ha descrit la jornada com "un dia històric" per a les famílies afectades, "que estan anys tractant de preservar un bé patrimonial, que és un valor per al conjunt de la nostra província". Ha defensat que els habitatges en qüestió són "humils" i estan "cuidats amb afecte, sembrats d'història i protegits amb estima, generació rere generació". El senador ha explicat que les cases "narren la història d'una província, que va tindre en la mar una font de vida que hui s'ha convertit en patrimoni singular per al territori". A més, "tenen un valor sentimental per als propietaris i per als veïns de les nostres platges", ha afegit.

El PPCS ha assegurat que amb aquesta iniciativa s'aconseguirà que les cases ubicades en aquestes platges "deixen d'estar sotmeses a les directrius del domini públic maritimoterrestre, per a estar subjectes al règim establit per a la zona de servitud de protecció".

Durant el debat, ha estat present el director general de Costes, Vicente Martínez Mus, que el 2021 va elevar aquesta mateixa proposta al Senat, llavors com a parlamentari, i que el PSOE va rebutjar amb el suport del PNB. També hi ha acudit el diputat autonòmic i alcalde de Moncofa, Wences Alós. A m és, s'han desplaçat a Madrid representants polítics de Cabanes, Xilxes, Moncofa i alguns veïns d'Orpesa.

També et pot interessar

stats