El PP i el PSPV lamenten que el Dret Civil Valencià quede fora de la reforma constitucional

CS, Compromís i Unides Podem afirmen que s'ha perdut una oportunitat i que les reivindicacions valencianes no arriben a Madrid

El diputats valencians en la concentració al Congrés del passat 30 de novembre per a demanar la recuperació del Dret Civil / Associació de Juristes Valencians
El diputats valencians en la concentració al Congrés del passat 30 de novembre per a demanar la recuperació del Dret Civil / Associació de Juristes Valencians

El PP i el PSPV han lamentat que el Dret Civil Valencià es quede fora de la reforma constitucional que s'ha pactat per a canviar la denominació "minusvàlid" de la Carta Magna i tots dos partits han fet una crida a negociar per a la seua inclusió en una futura reforma.

Així s'han pronunciat des del PSPV i el PP els diputats Ernest Blanch i Miguel Barrachina. Blanch ha instat els populars a continuar negociant per a incorporar aquesta part del dret civil a una futura revisió, mentre que Barrachina ha assenyalat que el PP vol incorporar-la, però ha considerat que hi ha "socis" del govern com Bildu o Esquerra Republicana que ho fan "inviable".

El portaveu adjunt dels populars ha indicat que existia una "urgència" per a canviar la denominació "minusvàlid" abans de la fi de la legislatura i el diputat socialista s'ha congratulat que aquesta reforma es duga a terme.

Des d'Unides Podem, el vicepresident, Héctor Illueca, ha assenyalat que "s'ha perdut l'oportunitat" de "reflectir la realitat social" i una "demanda de la societat civil" valenciana i considera que s'hauria d'"haver fet un esforç".

Malgrat que "aplaudeix" la modificació del terme minusvàlid perquè "cap persona haja de patir" aquest terme en la Constitució, també lamenta "profundament" que no s'haja pogut portar a terme aquesta reforma que genera "consens en la societat valenciana".

Per Compromís, el portaveu adjunt Carles Esteve ha lamentat que hi haja diputats que "quan agafen l'AVE de València a Madrid sembla que patisquen una rentada de memòria" i ha lamentat que hagen deixat "fora" de la reforma aquest "acord amb els cinc milions de valencians".

En termes similars s'ha expressat Mamen Peris (CS), que ha qualificat la situació com "un fiasco". "Ací diuen una cosa i quan arriben a Madrid, en diuen una altra", ha lamentat.

Des de Vox, Ana Vega ha assenyalat que no formen part de la reivindicació del Dret Civil Valencià, però sí que ha apuntat que s'hauria d'aplicar a la resta dels espanyols si és beneficiós per a la població.

El ple de l'Ajuntament de València s’unix a aquesta reivindicació i ha aprovat aquest dijous reiterar la sol·licitud als grups parlamentaris del Congrés, representats en la comissió constitucional, perquè "aborden la tramitació conjunta i de manera urgent de la reforma plantejada per a recuperar el dret civil valencià".

Així es recull en la moció conjunta presentada per l'equip de govern i que ha tingut el suport de tots els grups municipals excepte Vox, que hi ha votat en contra.

També et pot interessar

stats