El PP obri la segona i última jornada de la moció de censura de Vox

La iniciativa, que es votarà aquest dimecres, només compta amb el suport dels d’Abascal

La portaveu del grup popular, Cuca Gamarra, ix en finalitzar la primera sessió del debat de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez
La portaveu del grup popular, Cuca Gamarra, ix en finalitzar la primera sessió del debat de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez / Kiko Huesca (Efe)

El Congrés dels Diputats acull aquest dimecres la segona sessió del debat i votació de la segona moció de censura de Vox al govern de coalició de Pedro Sánchez. Tot apunta que, com la primera, no prosperarà, en comptar només amb els 52 vots a favor dels diputats del partit d’ultradreta, molt allunyats dels 176 imprescindibles per a prosperar. 

La primera sessió del debat, celebrada dimarts i que ha durat onze hores, ha estat marcada pels discursos del president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Yolanda Díaz, que han mostrat sintonia i unitat i han posat de manifest els “èxits” del govern de coalició. També, per l’extens cara a cara entre Sánchez i el líder de Vox, Santiago Abascal, que s'han acusat mútuament de portar al país a la divisió, a l'odi i a la ruïna.

Des de primera hora, l’exdirigent del Partit Comunista d'Espanya (PCE) i líder de la moció, Ramón Tamames, ha romàs assegut a l'escó d’Abascal pels seus problemes de mobilitat i ha escoltat atentament les intervencions de Sánchez, Díaz i de la majoria dels portaveus parlamentaris. No obstant això, el professor que compleix noranta anys al novembre, ha replicat tan sols a Sánchez i molt breument a Díaz per a instar-los a seleccionar els seus temes i no prodigar-se en llargs discursos que, en la seua opinió, són electoralistes. De fet, Tamames ha sigut molt explícit quan ha replicat a la vicepresidenta segona, representant d'Unides Podem en el govern de coalició, per a criticar-li que haja utilitzat el seu temps per a exposar el seu projecte polític, Sumar. 

Després que la vicepresidenta haja retret la política econòmica "neoliberal" d’Abascal i la seua negativa a apujar el salari mínim, Tamames ha rebut les crítiques de la majoria dels grups parlamentaris que —excepte Vox, Cs i Fòrum Astúries— han valorat l'esforç del candidat per a intentar desallotjar a Sánchez de la Moncloa.

Els socis d’investidura escenifiquen unitat

Unides Podem i els socis d'investidura de Sánchez han tancat files entorn de la política del govern de coalició i han lamentat que Tamames s'haja unit a la ultradreta i ni tan sols els haja respost en el seu torn de rèplica.

El fet que Tamames no haja utilitzat el seu temps de resposta ha abreujat el debat, que continua aquest dimecres en una sessió que obrirà previsiblement la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, i en la qual també participarà el portaveu del PSOE, Patxi López. A més, en el debat és molt probable que intervinga de nou Tamames per a replicar a tots els portaveus parlamentaris que han pujat a tribuna.

També et pot interessar

stats