El PP denuncia la falta de nínxols en alguns cementeris de València i l'Ajuntament diu que n'ha fet quasi 2.900 en dues legislatures

Els populars denuncien que els del Grau, el Cabanyal i Campanar de València estan prop del “col·lapse” i l’executiu anuncia ampliacions pròximes

Imatge d'arxiu del cementeri de Campanar de València, un dels tres on queden molts pocs nínxols buits
Imatge d'arxiu del cementeri de Campanar de València, un dels tres on queden molt pocs nínxols buits / Europa Press

Als cementeris del Grau, el Cabanyal i Campanar de València a penes queden nínxols buits, el que els pot abocar al “col·lapse”, segons ha advertit el grup municipal de València, que ha culpat el govern que presideix Ribó de falta d’inversions.

Des del govern municipal, ho neguen i argumenten que en els cementiris perifèrics es pot produir puntualment aquesta situació, però no per falta d’inversions ni de voluntat política, sinó perquè aspectes com la falta d’espai físic que impedeixen fer grans blocs de nínxols.

El regidor del grup popular Carlos Mundina ha advertit que, a més del cementeri de Benimàmet, on ja no hi ha cap nínxol lliure, al del Grau només queden dues places lliures i al del Cabanyal, una. Pel que fa al de Campanar, únicament té huit nínxols buits, mentre que en el cas de Massarrojos la xifra és de vint, com han detallat els populars.

En aquest sentit, el regidor del PP ha recordat que a l'octubre el Grup Popular ja va advertir de la situació que es vivia en diferents cementeris de la ciutat, però el govern municipal “no va fer res i ha passat ja més de mig any des d’aleshores”.

Fonts del govern municipal, per la seua banda, han argumentat a À Punt que alguns cementeris com el de Campanar presenten un problema de falta d’espai perquè el recinte no pot créixer més, però insisteixen que no és una situació nova, sinó que s’arrossega des de fa “almenys quinze anys”, quan el PP estava al capdavant del govern municipal. Ara bé, remarquen que al conjunt de la ciutat hi ha ara mateix nínxols suficients per a cobrir les necessitats de la població.

Davant la denúncia dels populars, fonts de l’executiu municipal ressalten que la disponibilitat de nínxols canvia cada dia, no sols per la demanda, sinó per les exhumacions, que contínuament permeten recuperar nous espais per als soterraments.

A més, recorden que, sempre s’intenta tindre “sensibilitat” i atendre les preferències de la família, i l’ordenança municipal garanteix el soterrament de la ciutat, però en cap cas garanteix que siga en el cementeri desitjat.

Matisen que “malgrat la no obligatorietat, la sensibilitat de l'equip de govern actual per a facilitar l'oferta de nínxols en tots els cementeris ha portat a realitzar intervencions en tots els cementeris de la ciutat, excepte al Grau i el Palmar, on existeixen fins a 235 unitats d'enterrament disponibles, motiu pel qual s'han prioritzat altres inversions en cementeris com el Cabanyal, Benimàmet o Campanar”.

En aquest sentit, les fonts del govern de València consultades apuntaven que sempre s’intenta optimitzar els espais als cementeris, però han llançat un missatge tranquil·litzador a la ciutadania assenyalant que cap persona es quedarà sense soterrar perquè actualment hi ha a la ciutat més de 750 nínxols disponibles, “tot i l'increment evident de defuncions per la pandèmia”.

Malgrat aquesta postura, el regidor popular Carlos Mundina ha demanat al govern municipal que es construïsquen nous nínxols “amb urgència” en els cementeris on més nínxols falten i ha lamentat la falta de previsió del govern que formen Compromís i PSOE.

El representant popular ha indicat que quan va començar la pandèmia, l’executiu “hauria d’haver previst aquesta situació”, en referència a la falta de nínxols. 

En canvi, fonts municipals al·leguen que s’han executat quasi 2.900 unitats d'enterrament entre el mandat anterior i l'actual, quan Joan Ribó ha estat presidint el govern.

140 nínxols al Cabanyal i 75 a Benimàmet

A més, puntualitzen que pròximament s’executaran inversions en els cementeris del Cabanyal, el de Benimàmet i el General, que permetran construir 140 nous nínxols senzills i 14 columbaris en el Cabanyal, mentre que s'executaran 75 nous nínxols i 16 columbaris en Benimàmet.

Les mateixes fonts han concretat que, a aquestes dues intervencions se sumen a altres cinc en el Cabanyal i altres dos en Benimàmet, executades entre el mandat anterior i l'actual, amb 340 noves unitats d'enterrament en total en el Cabanyal i 234 en Benimàmet.

També et pot interessar