Cs i PP descarten que les mocions de censura afecten als pactes d'Alacant

El PSPV "estén la mà" a Cs per a una moció a la Diputació d'Alacant.

Ciudadans i PP acord de govern a Alacant
Imatge d'arxiu de l'acord firmat per Ciutadans i el Partit Popular a Alacant / Arxiu

El PSPV-PSOE a la Diputació d'Alacant ha anunciat que "estén la mà" a Ciutadans (Cs) per a pactar una moció de censura que desplace el Partit Popular (PP) de Carlos Mazón per un "govern de progrés", en línia amb la que presentaran els socialistes i el partit taronja contra l'executiu autonòmic de Múrcia.

El portaveu dels socialistes a la Diputació d'Alacant i alcalde d'Alcoi, Toni Francés, creu que, si bé és "prompte" per a valorar una moció de censura en la institució, aquesta és "possible i necessària per a la província". Considera que els mals resultats de Cs en les eleccions catalanes els obliguen a un canvi d'estratègia "per a desmarcar-se del PP i recuperar el centre polític, on la societat el reconeix" i destaca que la formació taronja no ha aconseguit "marcar un perfil propi" en el bipartit amb el popular Mazón.

"Hi ha una oportunitat clara d'apostar per un govern que faça de la Diputació un instrument útil. El PSPV-PSOE és la força més votada a la Diputació i des del principi de la legislatura hem reiterat a Cs que tenen la mà estesa", ha destacat Francés en declaracions a l'agència Efe. 

Aquest matí, el síndic socialista Manolo Mata, ha negat que hi haja hagut "cap conversa" per a dur a terme un moviment a la Diputació o l'Ajuntament d'Alacant, similar a la moció de censura que Ciutadans i el PSOE han presentat a Múrcia per a traure el PP del govern de l'Assemblea Regional i l'ajuntament de la capital murciana. A aquest moviment l'ha seguit l'anunci d'eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid, on Ciutadans és un suport clau en l'executiu de Díaz Ayuso. El PSOE també ha presentat després una moció per a desplaçar els populars del govern de Castella i Lleó, però en aquest cas sense el suport de Cs.

Les portaveus adjuntes del PP i Cs de la Comunitat Valenciana han descartat aquest dilluns que la moció murciana puga afectar la coalició a la Diputació i l'Ajuntament d'Alacant. "En cap cas hi ha una situació de perill", ha recalcat la diputada popular, Eva Ortiz, mentre la diputada que taronja Ruth Merino ha coincidit que aquest govern de Cs amb el PP "no té cap problema".

Per la seua proximitat personal a Múrcia, Ortiz ha advertit que la moció passarà molta factura al PSOE i "sobretot a Ciutadans". En tot cas, ha negat que puga complicar la coalició a Alacant perquè "està sent molt positiva" i va aconseguir desbloquejar 24 milions en ajudes per a l'hoteleria. I ha assegurat que el president de la Diputació, el popular Carlos Mazón, no té "cap classe de problema" amb els seus socis, "un equip perfectament connectat".

Cs afirma que el cas de Múrcia és "independent"

El portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, ha aclarit que el cas és independent i "no té per què ser un pas previ del que puga ocórrer a Alacant ni en cap altre lloc d'Espanya". "Estem en el centre i es donen aquestes circumstàncies a vegades, però sempre amb una causa i pensant en el bé dels ciutadans", ha asseverat.

Bonig (PP) acusa Arrimadas de perjudicar els murcians

La també secretària general del PPCV sí que ha retret a Ciutadans i a la líder estatal de la formació, Inés Arrimadas, que hagen incomplit la "promesa" que el govern seria per a quatre anys, a més d'acusar-los de perjudicar tots els murcians i de "pensar només en el canvi de butaques i l'enuig permanent", cosa que veu com una irresponsabilitat que portarà "més caos a Múrcia".

Vox demana eleccions als llocs "en risc de ser assaltats pel socialisme"

També des de l'oposició, la síndica de Vox, Ana Vega, ha donat suport a la postura del líder estatal del partit, Santiago Abascal, d'exigir eleccions "en tots els ajuntaments i autonomies que estiguen en risc de ser assaltats pel socialisme". "Ciutadans és un soci que va fent aquests vaivens i no sap on està", ha criticat, un fet que veu molt greu en la situació actual.

El PSPV nega converses per a un canvi en la Diputació

Entre els socis del Botànic, el socialista Manolo Mata ha celebrat que "és una bona notícia que Ciutadans comence a adonar-se de les decisions que va prendre el 2019" de donar suport a governs del PP en llocs com Múrcia, Castella i Lleó, Madrid o Alacant, a més d'afirmar que la dimissió del conseller murcià de Sanitat "exigia una resposta molt contundent". I ha posat l'accent que "no hi ha cap conversa" per a dur a terme un moviment similar a Alacant.

Podem replica que el PSPV "és lliure de decidir amb qui s'alia"

I des d'Unides Podem, la síndica, Pilar Lima, ha sostingut que "qualsevol aliança" és possible en política i davant la possibilitat que es replique a la Comunitat Valenciana, ha dit que "el PSPV és lliure de decidir amb qui s'alia i amb qui no. Nosaltres ens mantindrem ferms", ha garantit.

Compromís diu que ni Cs mateix pot aclarir aquesta moció

Des de Compromís, la portaveu adjunta, Mònica Álvaro, s'ha limitat a afirmar que "ni Ciutadans mateix pot aclarir aquesta suposada moció de censura i els ha agafat de sorpresa". "Veurem si és favorable o desfavorable als interessos de Múrcia", ha reblat.

També et pot interessar

stats