Ayuso trenca amb Ciutadans i convoca eleccions: "M'hi he vist obligada pel bé de Madrid"

La dirigent autonòmica acusa la formació taronja de voler provocar inestabilitat institucional mentre que les mocions de PSOE i Més Madrid queden enlaire. 

Díaz Ayuso, durant la roda de premsa aquest dimecres
Díaz Ayuso, durant la roda de premsa aquest dimecres / Zipi (Efe)

La moció de censura anunciada pel PSOE i Ciutadans a la Regió i l'Ajuntament de Múrcia ha desencadenat un terratrémol que està sacsejant el tauler polític a Espanya i amenaça amb un seguit de reaccions que poden arribar també a la Comunitat Valenciana. La primera conseqüència s'ha donat a la Comunitat de Madrid, on el vicepresident Ignacio Aguado (Ciutadants) ha anunciat de sorpresa que la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha convocat eleccions anticipades a la regió: "La presidenta regional Isabel Díaz Ayuso ha decidit dimitir de les seues funcions convocant eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid. Per tant, trenca de facto l'acord firmat entre PP i Ciutadans de manera unilateral", ha dit.

La mateixa Ayuso ha oferit una compareixensa sense preguntes passades les dues del migdia per a explicar els motius que han provocat una decisió que ha pres, ha insistit, contra la seua voluntat "repetida" d'esgotar la legislatura. "M'hi he vist obligada pel bé de Madrid i d'Espanya", ha assegurat la dirigent autonòmica, que ha acusat el seu soci en el govern de voler provocar, junt amb el PSOE i altres partits d'esquerra, inestabilitat institucional en l'autonomia. "Haurien presentat una moció de censura en contra meua, com han parlat en altres ocasions, i haurien causat el desastre de la Comunitat de Madrid", ha argumentat. 

Per contra, la presidenta regional, que en les últimes setmanes manté diversos pols amb el govern espanyol a propòsit de la gestió de la pandèmia, els impostos o l'educació, s'ha presentat com el baluard de la llibertat: "No puc permetre que Madrid perda la seua lliberat", ha dit, contundent. 

Fonts del govern de la Comunitat de Madrid asseguren que Ayuso ha firmat el decret de convocatòria d'eleccions, que se celebrarien el 4 de maig, a les dotze del migdia. Per tant, des d'aquest moment el parlament autonòmic ja està dissolt. El decret es publicarà en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid aquest dijous, data en la qual entrarà en vigor i marcarà la data dels comicis, que se celebraran el primer diumenge següent al dia 54 posterior a la convocatòria.

Les mocions de PSOE i Més Madrid, enlaire

No està clar encara si finalment podran prosperar les dues mocions de censura que havien presentat el PSOE i Més Madrid, poc abans del migdia, perquè una vegada dissolta la cambra i convocats els comicis no tenen validesa. L'última paraula la tindrà la Mesa de l'Assemblea, presidida per Ciutadans, que ha de reunir-se les pròximes hores. El reglament de la cambra impedeix que es dissolga si hi ha una moció de censura en marxa i tot apunta que aquest embolic podria acabar, fins i tot, en els tribunals. 

La decisió d'Ayuso s'ha precipitat després de saber-se que els grups parlamentaris del PSOE i de Ciutadans havien presentat a primera hora d'aquest dimecres una moció de censura per a desallotjar el PP de l'executiu autonòmic de Múrcia, amb qui la formació taronja governa en coalició. L'Assemblea Regional fixarà dilluns la data del debat i, si tira avant la proposta, deixaria els populars fora de l'executiu després de 26 anys en el poder.

Moció també a Castella i Lleó

El terratrémol polític no s'ha fet esperar. El grup parlamentari socialista ha presentat també una moció de censura a les Corts de Castella i Lleó per a desbancar el govern autonòmic, format pel PP i Ciutadans. Vox, per la seua banda, ha demanat eleccions avançades en tots els territoris on governen conjuntament aquests dos partits. 

També et pot interessar

stats