El PP aprova una moció al Senat per a excloure la sedició dels indults

Crítiques als populars, amb majoria absoluta a la cambra, i les altres formacions qualifiquen aquesta mesura d’oportunista.

Imatge del ple del Senat del dia 10 d'octubre de 2018
Imatge del ple del Senat del dia 10 d'octubre de 2018

El Senat, amb la majoria absoluta del PP, ha aprovat una moció que demana al govern espanyol modificar la llei de l'indult de 1870 per a excloure d'aquesta mesura la sedició, la rebel·lió i els delictes contra la Corona. 

La resta de grups han criticat el PP per “l'oportunisme” de la proposta, ja que coincideix amb la tramitació al Congrés d'una reforma d'una normativa amb quasi dos segles d'antiguitat, per a prohibir a proposta del PSOE, els indults als condemnats per corrupció i violència masclista, i davant de la qual el Grup Popular de la cambra baixa ja ha presentat les seues esmenes.

Rosa Vindel, senadora del PP, ha defensat raons de “calendari” i de “caràcter preventiu” per a la seua proposició, ja que segons la formació blava, la proposició de llei que es debat al Congrés ha estat “ultracongelada” durant dos anys. També ha dit que cal saber si els socialistes volen indultar els qui han comés “delictes contra la Constitució i contra la democràcia”, com els polítics independentistes en presó preventiva per als quals la delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va demanar aquesta mesura. 

El Partit Popular ha rebutjat incorporar entre els delictes exclosos, com demanava Ciutadans, la “corrupció política”, i han reafirmat que el govern del PP va concedir menys indults que el del PSOE, i sempre amb el suport del tribunal. Vindel ha deixat clar que el PP no es fia ni del govern ni del PSOE, i ha assegurat que les declaracions de càrrecs socialistes en favor de l'indult als reclusos preventius independentistes “no són casuals”. A més, s'ha referit a l'actuació del PSOE com “el pagament de la factura que Pedro Sánchez té amb l'independentisme”.

La senadora socialista Carmen Iglesias afirmava que el PP presenta aquesta moció perquè sap que pot traure-la avant, sense importar el debat que es du a terme al Congrés i l'ha considerat “fruit del frenesí antiindependentista”. Aquests arguments han sigut utilitzats per altres portaveus, com Joan Comorera, d'Units Podem, per a qui és “absurd i propagandístic” plantejar una reforma que s'està tramitant al Congrés i que ha rebutjat “venjances ni rèdits electorals”. El senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat que s'impedisca perdonar els condemnats per corrupció, tortures, violència de gènere o narcotràfic i que no es deixe l'Església intervindre en la petició d'indults per Setmana Santa.

Miquel Àngel Estradé, d'ERC, ha demanat al Grup Popular que condemne l’“única rebel·lió” que s'ha produït a Espanya, l'alçament de 1936 contra la República, i ha criticat que s'haguera indultat els “promotors del terrorisme d'Estat” sense voler prohibir-ho per als corruptes, torturadors o malversadors. Des del PNB, Nerea Ahedo ha qualificat la proposta de “màrqueting polític” i ha apuntat que el dret de gràcia no se sustenta en el delicte, sinó en les circumstàncies de cada cas.

Per últim, Joan Bagué, del PDeCAT, ha afirmat que a la reforma del PP només falta posar-li un nom i que resultava “oportunista” i “per a la galeria” mentre Jon Iñarritu, d'EH Bildu, ha aprofitat per a denunciar que tots els condemnats per tortures al País Basc són indultats i després ascendits i condecorats.

També et pot interessar

stats