El port de València respon a Mollà que l'ampliació no danyarà l'Albufera

El president de l'APV, Aurelio Martínez, respon per escrit a una carta de la consellera d'Agricultura en què demanava al port que acreditara amb una nova DIA que l'obra no danyaria el parc natural

Imatge d'arxiu del port de València / EuropaPress
Imatge d'arxiu del port de València / EuropaPress

Continua el creuament de declaracions al voltant de l'ampliació del Port de València. El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha respost a la carta que fa una setmanes li va enviar la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, amb una altra missiva en la qual posa en relleu que la declaració d'impacte ambiental de 2007 observava que el Port de València es troba a una "distància suficient" com perquè les obres de la futura terminal nord no afecten el parc natural de l'Albufera. Mollà demanava al port que acreditara amb una nova DIA que l'obra no l'espai protegit.

Martínez respon així a la petició de la consellera que recentment ha sol·licitat la suspensió cautelar del projecte perquè considera que les mesures cautelars associades a la revisió del pla d'ordenació i recursos naturals (PORN) de l'Albufera "condicionen" l'ampliació del port. En la carta el president de l'APV recorda també que l'informe i la declaració efectuades l'octubre de 2007 per la llavors Direcció General de Gestió del Medi natural de la Conselleria de Medi Ambient arriben a les mateixes conclusions que la DIA (declaració d'impacte ambiental). En concret, apunten que "el projecte no afecta territorialment llocs d'interès comunitari o zones d'especial protecció per als ocells".

L’ampliació nord del Port de València, a la qual Ports de l’Estat ha donat llum verda en considerar que la declaració d’impacte ambiental (DIA) aprovada el 2007 no està caducada, és un dels punts de desacord al si del Botànic. Així, mentre que el PSPV aposta per dur a terme l’ampliació, encara que revisant els criteris de sostenibilitat perquè la infraestructura quede integrada en la ciutat, els seus socis de govern, Compromís i Unides Podem, defenen la paralització del projecte. En canvi, sí que hi ha unanimitat en l’oposició, i totes les formacions aposten per impulsar-ne l’ampliació. 

El president de l'APV aprofita el seu escrit també per a recordar que recentment la Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha descartat "efectes adversos significatius" per a la conservació dels llocs en qüestió. I assenyala que, en compliment de la DIA, l'Autoritat Portuària ha fet seguiment de l'evolució de la línia de costa i segons la seua anàlisi, "la platja nord està evolucionant com era d'esperar amb la presència de les obres d'abric, bascula cap al port amb avanços en el Cabanyal; l'efecte de les obres es fa patent des d'abril de 2009, però no s'hi observen efectes no esperats ni que puguen significar un risc per a l'estabilitat de les platges al nord del port".

Quant a les platges del sud, l'estudi de l'APV "no indica cap efecte a causa de les obres d'ampliació, no hi ha conseqüències sobre les platges al sud del Port de València que signifiquen un risc per a l'evolució que experimenta des d'anys anteriors a l'inici i finalització de les obres d'ampliació".

Mollà adverteix

La carta de Martínez ha trobat resposta aquest dijous. La consellera d'Agricultura ha advertit el president de l'Autoritat Portuària de València i els membres del consell d'administració sobre la responsabilitat personal de "qualsevol actuació que contravinga les mesures cautelars aprovades pel Consell", en relació amb l'ampliació nord del port de València i amb la possible afectació al parc natural de l'Albufera.

Mollà remarca que les mesures cautelars aprovades amb motiu de la revisió del pla d'ordenació dels recursos naturals de l'Albufera "impedeixen l'ampliació" del port mentre dure l'actualització. També que l'ampliació zonal en la revisió PORN impedeix descartar l'afectació derivada del canal d'accés i dragatges previstos.

També et pot interessar

stats