Polèmica al voltant del districte únic d’escolarització que es posarà en marxa l’any vinent

Els sindicats estan en contra i entre les famílies hi ha divisió entre les que escullen educació concertada o pública

Una classe de primària / À Punt NTC

La taula sectorial d'Educació s’ha reunit per a tractar el districte únic d'escolarització, ja que el govern ha decidit que, a partir del curs que ve, desaparega l'actual criteri de zonificació i siguen les famílies “amb llibertat” les que decidisquen l'escola on volen que estudien els fills i filles. 

La Conselleria d'Educació prepara el decret que s'aplicarà ja el curs que ve. Els punts per viure o treballar prop del centre escolar, que primen en el model actual i que en son 10, passen a segon pla per darrere de “la llibertat d'elecció de les famílies” que les criatures estudien en l’escola al costat de casa o l’altra punta, indica el director general d’Educació, Jorge Cabo. Així mateix, s’elimina el criteri de zonificació actual perquè “restringia” eixe dret d’escollir de les famílies. La reforma també donarà a les escoles un punt afegit per gestionar les admissions.

Sindicats i associacions de famílies de l'escola pública hi estan en contra perquè asseguren que segrega l'alumnat per qüestions econòmiques i beneficia l'escola concertada. D’altra banda, les famílies dels centres concertats celebren el canvi de criteri. 

La majoria dels sindicats s'hi oposa. José Seco, portaveu d’educació de CSIF, ha dit en declaracions a À Punt que el canvi respon a una decisió política que el PP portava en el seu programa electoral. D’altra banda, el seu homòleg de l’STEPV (sindicat majoritari en educació) Marc Candela, afirma que el districte únic segrega escolarment l’alumnat, metre que des d’UGT, Javier González, afirma que demanaran la retirada del decret perquè no és necessari modificar el sistema actual. 

Pel que fa a les famílies, responen diferent, precisament segons porten els fills a centres públics o concertats. El portaveu de la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes ( Concapa) a la Comunitat Valenciana, Rafael Araujo, afirma que el decret d’Educació posa en el centre a les famílies i l’alumnat i garanteix la llibertat d’elecció dels pares. En contraposició, des de la confederació d’Ampes, Gonzalo Anaya, el seu portaveu, Rubén Pacheco, defenen que és el centre el que ha d’escollir, d’entre el ventall d’alumnes que s’hi volen matricular, quins accepta i quins no. 

També et pot interessar

stats