El ple de l’Ajuntament de València aprova la creació d’una empresa mixta d'energia renovable
L’entitat, participada en un 51% pel consistori i en 49% per capital privat, busca "desplegar la transició energètica" al municipi
El ple de l'Ajuntament de València, en la sessió ordinària de gener, ha donat suport als tràmits per a crear l'Empresa Municipal d'Energia Sostenible, una entitat mixta participada en un 51% pel consistori i en un 49% per capital privat encaminada a "desplegar la transició energètica" al municipi.
La proposta i la constitució d'una comissió d'estudi per a crear aquesta entitat ha rebut el suport del govern del Rialto, l'executiu local que formen Compromís i PSPV, així com el de Ciutadans. Per contra, ha comptat amb l'abstenció de PP i el rebuig de Vox, les altres dues formacions de l'oposició.
La futura empresa busca dos "objectius fonamentals": accelerar la implantació massiva de plaques solars fotovoltaiques a les teulades dels edificis municipals i gestionar els excedents per a desplegar una política energètica basada en l'interés públic i els criteris socials. Amb la seua actuació es planteja col·locar plaques solars en 525 edificis municipals per a l'autoconsum i l'impuls de comunitats energètiques.
L'alcalde, Joan Ribó, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, han exposat les característiques i les finalitats de l'entitat mixta. Aspira a generar la mateixa electricitat que consumeixen 27.400 llars en un any i abaratir la factura de la llum del consistori i del veïnat, especialment de les famílies més vulnerables. Amb la seua gestió es calcula que es deixarà d'emetre a l'atmosfera el mateix que absorbirien 139.000 arbres durant un any.
Aprofitarà teulades municipals per a situar plaques solars
Ribó, que ha subratllat que la futura empresa no comercialitzarà, sinó que gestionarà i generarà energia, ha afirmat que instal·larà 72,25 megavats de potència i ha destacat que "no ocuparà territori cultivable ni paratges amb valor paisatgístic", perquè aprofitarà teulades municipals fins ara sense ús per a situar-hi plaques solars.
"No és una empresa de distribució, és una empresa de producció, no comercialitzarem; per tant, no té res a veure amb els models desenvolupats a Barcelona o Cadis", ha ressaltat el primer edil, que ha precisat que l'entitat proposada és "un instrument contemplat en l'estratègia urbana 2030". Així mateix, ha detallat que el projecte té una primera fase, que comprendrà les obres d'instal·lació de producció d'energia renovable en 525 centres municipals —com a escoles, poliesportius o mercats— i es desenvoluparà en modalitat d'autoconsum per a l'ajuntament, "sense connexió a la xarxa".
En una segona etapa, ha agregat Ribó, "es connectarà a la xarxa" i s'oferirà l'excedent d'energia creada a la ciutadania a través de comunitats energètiques, així com d'un servei per a ajudar a les persones amb dificultats per a pagar la factura de la llum i lluitar així contra la pobresa energètica.