Pilar Lima (UP): "Em vaig assabentar del recurs de la ZAL per la premsa"

La síndica d'Unides Podem insta el president Puig a seure amb els veïns de la Punta per a abordar la rehabilitació del barri

La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima / À Punt NTC

Apurar el programa del Botànic per a desplegar el màxim de polítiques de progrés. És l'objectiu a què insta el tripartit la secretària general de Podem, Pilar Lima, en la recta final de la legislatura. "Hem de governar i xafar l'accelerador, perquè està molt a prop la involució democràtica de la dreta i l'extrema dreta", ha advertit en Les Notícies del Matí.

Lima ha reivindicat allunyar el discurs públic de les bregues partidistes i aproximar la política a les preocupacions reals de la gent en el dia a dia, que ha situat en l'encariment del preu dels carburants i la cistella de la compra o les dificultats per a pagar un lloguer. En aquest fi ha destacat els esforços de la seua formació per a activar ajudes al lloguer a la Comunitat Valenciana i la iniciativa del conseller d'Habitatge i membre de la formació, Héctor Illueca, per a instar el govern espanyol  perquè trasllade al parc públic de la Comunitat Valenciana els 8.500 habitatges en mans de la Sareb, producte dels actius tòxics dels bancs.

També ha destacat la voluntat d'activar en l'Agència Valenciana de l'Energia, un dels acords del Botànic sobre el qual s'ha assolit un compromís pressupostari per al 2023, la llei d'economia circular "que es va postergant" i "reparar les animalades del PP en la sanitat", i avançar en la desprivatització dels hospitals i recuperar el transport sanitari.

Hem de governar i xafar l'accelerador, perquè està molt a prop la involució democràtica de la dreta i l'extrema dreta

"Això és el que hem de fer. Governem per a la gent, no? (...) Això és el que ajuda la gent i és el que pot permetre un Botànic 3", ha explicat la síndica d'Unides Podem a les Corts, que veu en les eleccions d'Andalusia lliçons per a l'horitzó electoral a la Comunitat Valenciana. "Es poden anticipar diversos escenaris, un Botànic 3, que jo hi veig, o una involució democràtica, que és el relat de la dreta i l'extrema dreta. No tenen cap projecte de país, només volen abaixar impostos", ha advertit als micròfons d'À Punt.

Un Botànic que encara haurà de superar controvèrsies, com la diferent visió sobre l'escenari judicial del barri valencià de la Punta. La síndica d'Unides Podem ha confirmat en la ràdio d'À Punt que va assabentar-se per la premsa del recurs de l'Advocacia de la Generalitat al Suprem contra la nova sentència del TSJ que anul·la la ZAL del port de València. Tot quan dies abans, en la sessió de control, havia interpel·lat el cap del Consell a les Corts perquè s'abandonara el projecte i es reparara al veïnat, que suma tres sentències favorables a la reversió. La síndica d'Unides Podem ha recordat que la formació està en contra de la decisió de l'Advocacia i ha lamentat que el recurs no s'haja consensuat amb els socis del Botànic. "M'en vaig assabentar per la premsa, sí. (...) Aquesta decisió no ha sigut consensuada. Una cosa tan important que afecta tant la ciutadania s'ha de parlar entre els socis del govern valencià", ha explicat en la ràdio d'À Punt.

Em vaig assabentar [del recurs de la ZAL] per la premsa. Aquesta decisió no ha sigut consensuada. Una cosa tan important que afecta tant la ciutadania s'ha de parlar entre els socis del govern valencià

No obstant això, creu que "el president Ximo Puig té la voluntat de seure amb el veïnat" i reclama abordar amb aquest "la reparació econòmica i social" perquè "un govern que no escolta, fa el pitjor que pot fer a la ciutadania". "Hem de reparar totes les ferides que va obrir el PP amb un projecte que va arrasar el barri i l'horta", ha dit tot i reconéixer les dificultats de la reversió: la portaveu adjunta del grup socialista en les Corts, Carmen Martínez, ha estimat que costaria 200 milions de les arques públiques en concepte de responsabilitats patrimonials. 

Per a la futura contesa electoral, Pilar Lima aposta per una coalició progressista que integre el màxim de forces polítiques, més enllà d'Esquerra Unida, amb què assegura tindre "una relació amable", des de l'experiència dels esforços de candidatures unides que, tot i els entrebancs, està impulsant Yolanda Díaz: "Les coses difícils a la primera no ixen. Aprenem a hòsties, amb estima, ens abracem, ens reconciliem (...) la gent no vol que pensem el mateix. Vol que hi anem junts. I això es pot aplicar al govern valencià. Sempre es magnifiquen les diferències. Però des de fa ja set anys s'aproven els pressupostos. I quant duren els governs de la dreta? No duren gens".

Estem sempre disposades a sumar. Per nosaltres no serà. Hem de compartir un projecte que il·lusione. Les sigles no són el més important

"Estem sempre disposades a sumar. Per nosaltres no serà que no anem unides. Hem de compartir projecte que il·lusione. Aquesta és l'aposta, les sigles no són el més important. Parlem d'un projecte polític que il·lusione. Això m'ho crec. És el que demana la gent", ha dit sobre el futur de Podem a la Comunitat Valenciana.

No ha volgut aprofundir Lima sobre el protagonisme de la vicepresidenta Oltra en el futur del Botànic en cas que siga imputada, una decisió que entén que correspon a Compromís, si bé ha compartit la confiança en el fet que "la gestió de la conselleria ha sigut la correcta".

Hi ha una decadència del debat a les Corts (...) Si vols conéixer el pitjor d'una persona, que es clave en política

Pilar Lima ha sigut molt crítica amb l'ambient polític i particularment a les Corts, ja que considera que "el debat està molt enfangat i no es parla de coses que preocupen a la gent". Recordant la seua experiència al Senat i els anys recents com a síndica a l'hemicicle valencià, que ha definit com un "aprenentatge molt dur"; ha compartit la necessitat "d'humanitzar la política", que veu "molt agressiva". "L'ambient és molt hostil en la institució, de desconfiança, pensa mal i encertaràs, no ho negaré. Si vols conéixer el pitjor d'una persona, que es clave en política, perquè ahí li eixirà, i no mentisc", ha explicat en la ràdio d'À Punt.

"És bonic el poder legislatiu, però veig la decadència del debat a les Corts. No hi ha intel·ligència, hi ha discursos buits de contingut i molta demagògia, i això és molt trist", s'ha sincerat la síndica d'Unides Podem en Les notícies del matí

També et pot interessar

stats