Permís de paternitat i subsidi per a majors de 52 anys, entre els sis decrets de Sánchez aprovats pel Congrés

Les normes han tirat avant amb majoria de la Diputació Permanent, amb el vot en contra del PP.

La Diputació Permanent vota els 6 decrets del govern espanyol

La Diputació Permanent del Congrés ha convalidat els sis decrets llei socials proposats pel govern de Pedro Sánchez amb el suport, en la seua majoria, d’Units Podem, Ciutadans, ERC, PDeCAT, Compromís, UPN i EH Bildu i amb el vot en contra del PP.

Els sis decrets lleis aprovats són el de mesures per a afrontar un eventual Brexit sense acord, el relatiu als permisos de paternitat, les subvencions als parats majors de 52 anys, l'impuls al lloguer, el del sector de l'estiba i el de la inversió del superàvit d'autonomies i ajuntaments.

Mesures davant un Brexit sense acord

A més, el Congrés ha convalidat el reial decret llei destinat a aplicar mesures de contingència en cas que es produïsca un Brexit sense acord. Les mesures són unilaterals però estan subjectes a la reciprocitat per part del Regne Unit. 

La norma preveu mesures en matèria de residència, de treballadores transfronterers, d’accés a proteccions i funció pública, de seguretat social, d’assistència sanitària i d’educació que s’aplicarien als ciutadans espanyols que viuen al Regne Unit i als britànics residents a Espanya. 

Permís de paternitat de huit setmanes

Una altra de les mesures aprovades és la llei d'igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en l'ocupació que, entre altres mesures, amplia el permís de paternitat a huit setmanes i que va entrar en vigor aquest dilluns. 

Tal com estableix en el text, el permís de paternitat s'ampliarà de forma progressiva: s'elevarà a huit setmanes en 2019; a dotze en 2020 i a 16 en 2021, igualant-se així al de maternitat. 

Subsidi per a majors de 52 anys

Així, la Diputació Permanent ha convalidat el reial decret de mesures urgents de protecció social i lluita contra la precarietat laboral en el mercat de treball que inclou el subsidi per a majors de 52 anys. D'altra banda, s'ha denegat la seua tramitació com a projecte de llei per procediment d'urgència.

Regulació del mercat del lloguer

Un dels més polèmics ha sigut el del decret llei amb mesures per a regular el mercat del lloguer, l’aprovació del qual depenia del PNB, que finalment ha votat a favor. Aquest limita les pujades anuals dels preus a l'increment de l'IPC per a tots els contractes nous durant la durada del contracte signat i amplia a cinc anys la pròrroga de la seua durada enfront dels tres actuals.

Reforma de l’estiba portuària

El govern ha aconseguit culminar la reforma i liberalització del sector de l'estiba portuària dos anys després, en aconseguir la convalidació de la Diputació Permanent del reial decret llei que desenvolupa normativament la reconversió del sector aprovada en 2017.

La norma ratificada inclou, entre altres mesures, una línia d'ajudes públiques d'uns 120 milions d'euros per a sufragar les prejubilacions i baixes voluntàries que es registren en la plantilla, d'uns 6.150 estibadors, que actualment tenen els ports com a conseqüència de la reestructuració del sector.

Els municipis podran reinvertir el superàvit

Malgrat els vots en contra del PP i UPN, el Congrés ha aprovat el reial decret llei per a permetre que els municipis i les comunitats autònomes destinen el seu superàvit de 2018 a inversions financerament sostenibles en l’exercici de 2019 i fins i tot el de 2020.

També et pot interessar

stats