Pérez Llorca demana a l'oposició abordar l'agenda valenciana: "Després de l'ebullició del congrés socialista haurem de seure a parlar"

El secretari general del PP valencià defensa les proposicions de llei presentades amb Vox a les Corts i es compromet a "atendre les peticions" del PSPV i Compromís en la tramitació

Pérez Llorca, aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari general del PP valencià i portaveu adjunt a les Corts, Juan Francisco Pérez Llorca, ha instat els partits de l'oposició a la "unitat" per a començar a treballar conjuntament en una agenda valenciana que arreplegue les "necessitats urgents" que té el territori i que el govern estatal liderat per Pedro Sánchez "no arregla". El diputat popular ha fet aquesta crida al diàleg aquest dimecres en els micròfons de Les notícies del matí, on també s'ha mostrat preocupat pel desenllaç del congrés extraordinari del PSPV on es va designar la ministra de Ciència, Diana Morant, la nova secretària general dels socialistes valencians com a relleu de Ximo Puig. Un moviment que ell interpreta com una "imposició de Sánchez" i que li fa témer que el PSPV actuarà més seguint interessos del partit i l'executiu central que els de la Comunitat Valenciana: "Diana Morant actua com una delegada de Pedro Sánchez i per això parla tant del govern d'Espanya. No és la secretària general del PSPV, que ha deixat d'existir a la Comunitat Valenciana", ha advertit.

Així i tot, s'ha mostrat esperançat que la "sensatesa" tornarà als socialistes valencians ara que ja s'ha constituït la nova cúpula i podran convéncer-los d'abordar assumptes com les cinc proposicions de llei presentades a les Corts amb Vox, el soci en el Consell, o qüestions fonamentals per a la Comunitat Valenciana. Per exemple, ha esmentat l'aigua, el finançament o la falta d'inversions en infraestructures. "Després de passar l'ebullició del congrés socialista baixaran les aigües i haurem de seure a parlar", ha resolt Pérez Llorca, qui ha insistit a parar la mà als dos partits de l'oposició, PSPV i Compromís, perquè cal tindre "unitat" i "estar reivindicatius".

Diana Morant actua com una delegada de Pedro Sánchez i per això parla tant del govern d'Espanya
Serà la primera vegada que acudiran a un tribunal sense haver llegit el text de la llei i abans que s'haja aprovat

El portaveu adjunt del PP a les Corts ha defensat en la ràdio d'À Punt la bateria legal que començarà a tramitar-se al Parlament valencià d'ací a l'estiu i que inclou iniciatives per a reformar l'ensenyament en favor de la "llibertat educativa" sobre la llengua, l'Agència Antifrau i els mitjans públics autonòmics encarnats per À Punt, així com una que substituirà l'actual llei de memòria democràtica per una altra "de concòrdia". Ha remarcat el tarannà dialogant que vol mantindre el PP durant el procés que durà a l'aprovació de les normes i s'ha compromés a "atendre les peticions" de tots els partits per a avaluar després si es poden aplicar o no. I ha extrapolat la premissa de parlar amb totes les formacions parlamentàries també a la renovació dels òrgans estatutaris, un assumpte encallat des de fa mesos per la falta d'entesa i amb el qual ara el PP pretén "xafar l'accelerador" per a desbloquejar la situació.

Pérez Llorca ha dit no entendre les crítiques vessades des de l'oposició, especialment del PSPV, que ja ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional la nova llei de concòrdia que substituirà la de memòria democràtica impulsada pel Botànic i també la llei educativa. Ho avançava la mateixa Diana Morant dilluns, també en Les notícies del matí. "Ni tan sols s'ha obert el termini de tramitació, serà la primera vegada que acudisquen a un tribunal sense haver llegit el text de la proposició ni haver-se aprovat", ha lamentat. Ell ha considerat que el nou paquet legislatiu promogut pels partits del govern valencià respon a un mecanisme "reglat" en les Corts i ha vinculat el discurs bel·ligerant dels socialistes valencians a la coincidència amb el congrés el passat cap de setmana, que va clausurar Pedro Sánchez mateix. "Havien d'apujar un poc la veu", ha opinat.

"Promoció" en lloc d'"imposició"

Davant del rebuig mostrat pel PSOE i Compromís, així com d'una part de la societat civil, a les noves lleis d'ensenyament i concòrdia, el número dos dels populars valencians ha volgut remarcar les virtuts que, a parer seu, presenten. Així, ha negat que el text que substituirà l'actual llei de memòria democràtica siga "franquista", com diu l'oposició. Ben al contrari, manté tots els drets que garantia aquesta norma i "amplia els terminis" perquè s'hi incloguen qüestions relacionades amb altres casos de terrorisme com els GRAPO o ETA, de manera que "persones que no tenien cabuda en l'anterior puguen reclamar també justícia". La proposta de llei de concòrdia elaborada pel PP i Vox abasta un període que va des de l'any 1931, quan es va proclamar de forma democràtica la Segona República Espanyola, fins a l'actualitat. 

La imposició lingüística no ha fet millorar l'ús del valencià a la Comunitat Valenciana, això és una realitat

Pérez Llorca, que és alcalde de Finestrat, ha negat també que la nova llei de llibertat educativa siga un "atac al valencià". Aquesta proposta planteja abandonar el sistema del plurilingüisme per a tornar al de dues línies, valencià i castellà, de manera que seran les famílies les que triaran a l'inici del cicle. Ell, que s'ha presentat com un "defensor del valencià" i valencianoparlant", ha dit que el que volen és substituir la "imposició" per la "promoció" del valencià amb mesures com la qualificació automàtica, orientades a aconseguir que més estudiants vulguen examinar-se en la llengua pròpia. "Queda demostrat que la imposició lingüística no ha fet millorar l'ús del valencià a la Comunitat Valenciana. Això és una realitat, perquè cada vegada se'n parla menys", ha lamentat.

També et pot interessar

stats