Pedro Sánchez tanca un acord sobre Gibraltar i votarà sí al Brexit
La UE garanteix per escrit que Espanya tindrà poder de decisió futur sobre el penyal.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat una compareixença extraordinària a les 15 hores de la vesprada en el palau de La Moncloa per a anunciar que Espanya ha tancat finalment un acord amb el Regne Unit sobre Gibraltar i que votarà sí al Brexit en la cimera de la UE de diumenge.
L'anunci de Sánchez, que ha esgotat les negociacions al límit, es produeix quan queden poques hores per a la celebració de la cimera extraordinària del Consell Europeu a Brussel·les en què es ratificarà l'acord d'eixida del Regne Unit de la UE. El pacte entre Espanya i el Regne Unit arriba després de diversos dies de negociacions, retrets i amenaces del govern de Sánchez de votar 'no' a l'acord del Brexit aquest diumenge.
Regne Unit i Europa accepten les exigències
Pedro Sánchez ha informat que ha donat a conéixer la decisió al cap de l'Estat i ha explicat que Europa i el Regne Unit "han acceptat les exigències que havia marcat" el govern espanyol, ratificades en una carta conjunta. Amb aquest acord, Espanya aconsegueix "un triple blindatge històric" amb el qual pot abordar el futur de Gibraltar.
L'acord, tot i que no modifica el polèmic article 184 del Tractat de Retirada com demanava Espanya, ha satisfet les exigències de Sánchez perquè suposa una declaració conjunta de la Comissió Europea i del Consell Europeu en què “descarten” que aquest article “siga aplicable” al contingut de la relació futura entre el Regne Unit i la UE, “inclòs l'àmbit territorial”. És a dir, que l'acord del Brexit no obligarà al fet que la relació entre el país britànic i Europa siga aplicada també al penyal de Gibraltar.
El president de l'executiu espanyol també ha avançat que compareixerà el 12 de desembre en el Congrés per a explicar l'acord amb més detall, i s'ha dirigit a la ciutadania de Gibraltar per a assegurar que el govern vetlarà pels seus interessos. "Hem fet un pas decisiu i tenim les garanties absolutes per a resoldre un conflicte que dura més de 300 anys", ha dit.
Poder de decisió futur sobre Gibraltar
Els presidents de la Comissió i el Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, han garantit en una carta enviada a Pedro Sánchez que els acords independents sobre Gibraltar a què puguen arribar la Unió Europea i el Regne Unit requeriran la “conformitat prèvia” d'Espanya.
El Regne Unit, obert a discussions post-Brexit
El govern britànic, a través d'una carta enviada pel seu ambaixador davant de la Unió Europea, Tim Barrow, al Consell Europeu, s'ha mostrat obert a negociar amb Espanya sobre Gibraltar després del Brexit, en assenyalar que l'acord d'eixida "no imposa obligacions respecte a l'abast territorial dels acords".
"L'únic propòsit de l'article 184 és crear obligacions de compromís per a la UE i el Regne Unit per a negociar acords que regisquen la relació futura", ha aclarit el govern britànic. D'aquesta manera l'executiu de Theresa May respon a les exigències d'Espanya i a la falta de garanties jurídiques que va manifestar el govern espanyol.