Pedro Sánchez dona per complits quasi un terç dels compromisos del govern de coalició

El president admet que caldrà anar més enllà del 70% de població vacunada per a arribar a la immunitat de grup per la irrupció de la variant delta

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa d'aquest dijous per a fer balanç de l'estiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa d'aquest dijous per a fer balanç abans de l'estiu / Emilio Naranjo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet balanç aquest dijous del curs polític i ha presentat una nova entrega de l'informe "Complint", que arreplega el compliment en el primer semestre de 2021 dels compromisos adquirits per l'executiu de coalició conformat pel PSOE i Unides Podem. Segons ha assegurat, ja s'han assolit el 32,8% dels objectius marcats en la investidura i el pacte de coalició tancat amb la formació liderada per Ione Belarra. 

En una roda de premsa des del Palau de la Moncloa per a repassar l'activitat de l'executiu que lidera abans de les vacances d'estiu, Sánchez ha xifrat en 1.463 els compromisos adquirits a 30 de juny, 225 més dels que hi havia a finals de 2020. El 94% dels quals, ha puntualitzat, estan ja en execució. 

El grau de compliment del govern espanyol, vora un terç dels compromisos, demostra per al president que el gabinet està decidit a "avançar cap a un futur millor, sense deixar ningú arrere" i que compleix les seues promeses.

D'igual manera, ha fet una crida perquè tots els partits polítics remen en la mateixa direcció. "No ens detindrem. I si algú vol instal·lar-se en la negativitat, en el pessimisme i en la confrontació, no trobaran el govern", ha subratllat Sánchez.

Igualment, ha llançat un missatge a la ciutadania en què ha apel·lat a la unitat per a poder superar la pandèmia. Després de mesos durs, ha dit, ara s'obri una fase de recuperació econòmica que "millora contínuament els pronòstics inicials". Les dades d'ocupació del segon trimestre arreplegades en la enquesta de població activa (EPA) són una mostra més i conviden a l'optimisme del govern, diu.

Més del 70% per a la immunitat de grup

Durant la compareixença, Pedro Sánchez també ha admés que l'aparició de la variant delta, més transmissible que la resta i protagonista en la cinquena onada a Espanya, eleva "probablement" el percentatge per a aconseguir la immunitat de grup per damunt del 70%. Tot i això, s'ha mostrat satisfet per l'avanç de la vacunació a l'Estat i ha celebrat que siga capdavanter en el món: "Aquesta és una carrera de llarga distància i l'estem liderant", ha assegurat. 

Amb més del 55% de la població totalment immunitzada a les acaballes de juliol, el president del govern ha retret els qui criticaren les previsions inicials d'arribar a un 70% abans del final de l'estiu: "Hui ja podem afirmar que ho aconseguirem", ha dit, encara que reconeix que caldrà anar més enllà d'eixe percentatge per a aconseguir la immunitat col·lectiva. 

També et pot interessar

stats