Patxi López serà el nou portaveu socialista al Congrés i Pilar Alegría del PSOE

La ministra d'Hisenda serà la número dos del partit en ocupar la sotsecretaria general que deixa vacant la dimitida Adriana Lastra

Patxi López i Pilar Alegría, en imatges d'arxiu
Patxi López i Pilar Alegría, en imatges d'arxiu
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de juliol 2022 - 08:29 Actualitzat: 21 de juliol 2022 - 11:35

L'exlehendakari socialista Patxi López torna a la primera línia política. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha demanat que siga el nou portaveu del grup parlamentari del PSOE al Congrés, en substitució del canari Héctor Gómez, d'ací al final de la legislatura. 

"És un honor i un repte apassionant assumir el càrrec de portaveu del Grup Socialista en el Congrés", ha escrit el polític basc en Twitter una vegada que s'ha sabut la notícia. López ha assegurat que treballarà "des del diàleg" per a aconseguir "acords que protegisquen la classe mitjana i treballadora d'aquest país".

D'altra banda, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, serà la veu del partit i rellevarà Felipe Sicília, que va ser apadrinat per la dimitida Adriana Lastra. "Gràcies Pedro Sánchez per confiar en mi per a exercir de portaveu del PSOE. És un honor ser la veu d'aquest gran partit", ha manifestat la també exdelegada del govern a Aragó a través de Twitter. Alegría compaginarà les tasques de ministra i portaveu de l'executiva federal, màxim òrgan de direcció del PSOE.

Els dos canvis, confirmats per fonts socialistes aquest dijous, formen part de la reestructuració en la cúpula del partit que tenia prevista Sánchez amb la vista posada en el nou cicle electoral de l'any que ve. Però la inesperada renúncia d'Adriana Lastra com a vicesecretària general el passat dilluns per motius de salut ha precipitat les coses.

Tant el de López com el d'Alegría eren dos dels noms que sonaven en les quinieles per a ocupar càrrecs de rellevància en aquesta nova etapa que afronta el partit. Antonio Hernando, actualment en el gabinet del president del govern en La Moncloa i un dels socialistes més influents ara per ara, és una altra de les persones candidates a agafar més responsabilitats.

També s'ha confirmat que l'actual secretari d'organització, Santos Cerdán, continuarà en el seu lloc a pesar que algunes veus en el partit donaven per feta l'eixida després de la dimissió de Lastra, ja que no era cap secret la difícil relació interna que mantenien tots dos.

De fet, un altre dels canvis en l'organigrama del PSOE que ha trascendit aquest dijous és el de la número dos del partit, després de la vacant que ha deixat Adriana Lastra en la sotssecretaria general del partit. L'actual ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, serà la número dos del PSOE, segons han confirmat a Efe fonts socialistes.

La renúncia de Lastra precipita els canvis

Sánchez ha aprofitat la renúncia de Lastra per a escometre una remodelació profunda en PSOE, amb canvis que afecten no sols l'executiva federal sinó també els grups parlamentaris del Congrés i el Senat. Tots els confirmats fins ara i els que puguen anunciar-se en les pròximes hores es ratificaran dissabte, 23 de juliol, en el comité federal que s'ha convocat de manera extraordinària.

El líder dels socialistes opta així per xafar l'accelerador renovant el partit abans de l'estiu i posant-lo a punt per al pròxim cicle electoral, amb eleccions municipals, autonòmiques i generals previstes en 2023.

També et pot interessar

stats