Els partits valencians, davant el repte de la violència masclista
PSPV i Compromís són partidaris d'impulsar el pacte valencià per a parar aquesta xacra, i PPCV acusa Ximo Puig d'oportunisme.
El passat dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, feia una crida a totes les forces polítiques a reafirmar i redoblar els esforços en l'aplicació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, així com a no donar cobertura a aquells que posen en qüestió les mesures que busquen combatre el terrorisme masclista. Aquest és, per al govern valencià, el problema més important que tenen en aquests moments Espanya i la Comunitat Valenciana.
La voluntat de donar un impuls al pacte, del qual formen part més de 700 entitats valencianes, arriba en una setmana en què la violència masclista ha centrat el debat polític i social. En cinc dies, només a la Comunitat Valenciana, s'han denunciat dues violacions múltiples, una a Borriana i una altra a Callosa d'en Sarrià. A més, amb el rerefons de la formació del govern d'Andalusia entre PP i Ciutadans, i el suport de Vox, el partit d'extrema dreta ha amenaçat de vetar l'acord entre les dues formacions amb possibilitats de conformar la Junta d'Andalusia i ha demanat l'eliminació de la llei contra la violència de gènere, perquè la consideren inconstitucional.
En aquest escenari, el govern de la Generalitat proposarà la pròxima setmana als grups parlamentaris el reforç de l'acord. El president Ximo Puig ha afirmat aquest dissabte que els últims casos de terrorisme masclista a la Comunitat Valenciana reforcen la necessitat de combatre ideologies que volen diluir la lluita contra la violència de gènere. Per això, considera fonamental no fer cap pas arrere i unir forces en el Pacte Valencià contra la Violència de gènere per a eradicar aquesta xacra.
Davant la crida de Puig, des del PSPV, la seua secretaria d'Igualtat, Rosa Peris, considera que és el moment que cada formació es definisca i faça evident la seua postura. "Alguns partits han de donar resposta a la pregunta de si estan disposats a seguir lluitant contra la violència de gènere o si pensen sumar-se a l'extrema dreta", ha afirmat a À Punt NTC.
Per la seua part, el síndic de Compromís a Les Corts, Fran Ferri, ha valorat el pacte valencià com a exemple de la lluita del conjunt de la societat contra el masclisme i ha recordat que aquest va aconseguir un gran consens social i polític. Ferri ha demanat que les més de 290 mesures que contempla servisquen d'exemple per a altres autonomies.
El PPCV considera que la proposta de Puig respon a l'oportunisme polític i insisteix que no consentiran que s'utilitze la violència de gènere de forma partidista. La portaveu d'Igualtat, Blanca Garrigues, ha assenyalat que encara queda "un llarg període" per a consensuar i "arribar a una unanimitat" en aquest acord.
Antonio Subiela, de Ciutadans, ha dit que la defensa de la seua formació contra la violència de gènere sempre ha sigut clara i que no cal mesclar-la amb la violència intrafamiliar. Ha sigut també aquesta setmana quan el Partit Popular, el seu soci a Andalusia, ha respost a la demanda de Vox d'eliminar les mesures contra la violència masclista amb l'oferiment de millores a la protecció de iaios, xiquets i també homes que pateixen maltractaments en l'àmbit familiar.