Els partits polítics calfen motors quan falta un any per a les eleccions

El Botànic aspira a mantindre el poder i el PP afronta el repte d’apuntalar el lideratge de Mazón

Els partits polítics calfen motors quan falta un any per a les eleccions / À Punt NTC

Els partits polítics calfen motors quan queda un any per a les eleccions autonòmiques i municipals. Unes votacions crucials per als partits del Botànic, que aspiren a mantindre el poder i que el PP afronta amb el repte d'evitar que cresca Vox i tenint en compte la possibilitat que la baixada de Ciutadans els trunque els plans de poder governar.

El PSPV, Compromís i Unides Podem aspiren a reeditar un tercer Botànic i “continuar desplegant eixe canvi que encetarem en 2015", afirma la vicepresidenta Mónica Oltra. Un pacte nou que arriba en el context d'una missió complicada: marcar diferències entre els tres partits sense arribar a la ruptura i l’enfrontament total.

El Partit Popular, que es recupera segons les enquestes, afronta el repte d'apuntalar el lideratge de Carlos Mazón més enllà de les comarques del sud. D’altra banda, amb el creixement de Vox i unes enquestes que dibuixen el camí de la desaparició política de Ciutadans, el PP es podria veure amb dificultats per a poder assolir els vots suficients per a tornar al Palau de la Generalitat.

Aquest és l'escenari, de moment i a l’espera que es materialitze el projecte estatal que impulsa Yolanda Díaz. La vicepresidenta segona espanyola s’ha deixat fotografiar aquest divendres amb Oltra i Baldoví a València durant la cimera sobre la jornada laboral de quatre dies i ha declarat que està “desitjant sumar també a la Comunitat Valenciana”, en referència a Sumar, la marca provisional de la plataforma política que vol liderar.

Aquest fet contrasta amb l’absència de Díaz, que va al·legar motius d’agenda, en la Festa de la Primavera que Podem va organitzar, també a València, el cap de setmana passat i que va comptar amb el suport d’EH Bildu, Esquerra i BNG.

Per la seua banda, el coordinador de Més Compromís, Vicent Marzà, espera definir col·lectivament abans de Nadal quina és “la millor fórmula” per a presentar-se a les eleccions i ha recordat que “no cal que siga necessàriament la mateixa” per als tres processos electorals.

Aquest dissabte, en el comité nacional del PSPV, el president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha descartat que les eleccions autonòmiques se celebren un diumenge pròxim a les municipals.

També et pot interessar

stats