Persones migrants i política: la infrarepresentació clamorosa

Aquesta setmana els partits valencians d'esquerra s'han compromés a incorporar persones migrants a les llistes electorals

Les persones migrants representen el 15% de la població valenciana / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana el 15% de la població és d'origen migrant, però només hi ha tres diputats al Congrés -amb 350 representants- i dues diputades a les Corts -99 escons- , quan, si fora proporcionat, haurien de ser quaranta a la cambra baixa i quinze al parlament valencià. Aquestes dades, que dibuixen una escletxa profunda en la nostra societat, s'han posat de manifest aquesta setmana a la tercera edició de l'Escola de Ciutadania de Jovesólides a la ciutat de València, una iniciativa que pretén fomentar la inclusió social, la participació ciutadana i l'associacionisme entre les persones migrants.

L'escola va ser inaugurada per la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, i de la diputada autonòmica, Irene Gómez, i va comptar amb la participació dels principals grups polítics. Els d'esquerres - PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Esquerra Unida- es van comprometre a incloure un percentatge significatiu de persones migrants en les llistes electorals del 2023. Per contra, PP i Ciutadans es van mostrar més partidaris d'apostar per mesures específiques per al col·lectiu en cas de governar.

Nijal Samadi, Kediougou Mady Bembélé, i Emerson Blanchard són tres dels participants que esperen sentir-se representats en les pròximes eleccions del 28 de maig. Demanen visibilització per a "treballar en una ciutadania inclusiva", i estar presents allà on es prenen les decisions "perquè s'escolte la nostra veu". L'Escola de Ciutadania, explica Emmerson,  li ha permés ubicar-se "en la possibilitat de participar en projectes polítics ací a València".

Manifestació el Dia de les Persones Migrants

Amb motiu del Dia de les Persones Migrants, que es commemora aquest diumenge, mig centenar d'entitats que treballen per la defensa dels drets del col·lectiu han convocat la 12a Marxa al Centre d'Internament per a Estrangers CIE, una manifestació que s'ha iniciat a les 11:30 hores a la plaça de l'Ajuntament de València. Amb la màxima premissa que "ser immigrant no és un delicte" i que "cap ésser humà és il·legal", les entitats denuncien, entre altres coses, el tracte vexatori i el racisme institucional que pateixen o les vulneracions dels drets elementals de les persones internades en els CIE, dels quals exigeixen el tancament "incondicional i definitiu".

També demanen frenar la propagació dels discursos de l'odi i de la incitació a la violència contra les persones migrants i la regularització de les persones estrangeres que viuen a Espanya en situació irregular.

També et pot interessar

stats