El Partit Popular es desmarca de l'homenatge a les víctimes del terrorisme

El Congrés commemora aquest diumenge el Dia de les Víctimes del Terrorisme amb l'absència també de Vox i l'Associació de Víctimes del Terrorisme i la presència de Bildu

Homenatge a les víctimes del terrorisme al Congrés dels Diputats
Homenatge a les víctimes del terrorisme al Congrés dels Diputats / À Punt NTC

Ni el Partit Popular, ni Vox, ni l'Associació de Víctimes del Terrorisme han assitit aquest diumenge a l'acte del Dia de les Víctimes del Terrorisme que organitza el Congrés de Diputats.

Per primera vegada, els populars s'han abstingut d'acudir a l'homenatge, encara que sí que s'han volgut sumar a les concentracions de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i d'altres col·lectius a les portes del Congrés, on han mostrat el seu rebuig als acords del govern amb Bildu i a la seua política penitenciària d'acostaments de presos etarres al País Basc.

També la formació que lidera Santiago Abascal va mostrar el seu rebuig el dissabte al "fals homenatge del Congrés a les víctimes del terrorisme" i va confirmar la seua assistència "el diumenge al carrer, amb les associacions de víctimes". En 2020, Vox tampoc va assistir.

L'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT), que es va abstenir per primera vegada d'aquest esdeveniment l'any passat, considera que "no és moral ni ètic" cedir a l'acostament de presos, reivindicació històrica d'ETA, i després celebrar un homenatge a les víctimes: "O s'està amb les víctimes o s'està amb els botxins" han assenyalat des d'aquesta associació.

Calvo: "Hauríem d'estar tots"

Entre les presències destacades a l'acte, la formació política Bildu, que ha assistit per primera vegada, i la Fundació Víctimes del Terrorisme. El seu president, Tomás Caballero, ha exigit al govern central que reflexione sobre l'absència de moltes associacions al Congrés i es prenguen mesures per a facilitar la seua tornada a aquest acte d'homenatge.

En el discurs que ha pronunciat a l'hemicicle, Caballero ha destacat que les víctimes sempre s'han caracteritzat pel seu "respecte a les lleis i normes establides" el que, ha afegit, no els ha impedit "reivindicar el que consideraven just".

"És un homenatge a les víctimes, hauríem d'estar tots", ha assenyalat per la seua part la vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, abans d'entrar a l'acte.

El Congrés dels Diputats organitza aquest homenatge cada any des que en 2010 es va aprovar una declaració institucional per a instaurar el 27 de juny com a Dia de les Víctimes del Terrorisme.

Ciutadans anima Casado a presentar una moció de censura contra Sánchez

D'altra banda, el subsecretari general i portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, ha assegurat que els indults als líders del 'procés' ha estat "la gota que vessa el got" i ha reafirmat la disposició del seu partit a donar suport a una moció de censura "constructiva" del PP contra Pedro Sánchez.

Aquest diumenge, en una entrevista publicada en el diari El Mundo, la presidenta de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha afirmat que si el líder del PP, Pablo Casado, presentara una moció de censura contra el president del Govern, Pedro Sánchez, la secundaria.

També et pot interessar

stats