Marlaska desvincula l’acostament dels presos d’ETA del suport de Bildu als pressupostos

Respecte a la crisi migratòria que s’evidencia a les Canàries, el ministre avança que els migrants es reubicaran en cinc àrees militars.

El ministre de l'Interior durant una compareixença davant els mitjans de comunicació d'aquest mes de novembre
El ministre de l'Interior durant una compareixença davant els mitjans de comunicació d'aquest mes de novembre / Elvira Urquijo A. (Efe)

L’acostament dels presos de la banda terrorista ETA a centres penitenciaris pròxims al País Basc no té res a veure amb el suport de Bildu als pressupostos generals de l’Estat. Així ho ha puntualitzat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha negat que el trasllat dels condemnats d'ETA més a prop del País Basc siga un "intercanvi": "No és un intercanvi i objectivament s'ha pogut veure", afirmava en una intervenció en Antena 3.

Marlaska ha argumentat que l’aplicació de la llei penitenciària per als "tractaments individualitzats" de presos d'ETA està darrere d’aquests trasllats, com ocorre des que ell va arribar al ministeri. Per això, ha lamentat les crítiques. "Sembla que no volen aplicar la llei", apuntava.

A més, i en relació amb el suport als comptes públics, Marlaska ha insistit que "l’mportant és que tothom se sume a aquests pressupostos", que ha qualificat d’"extraordinaris" i "necessaris". Quant a la lectura que alguns han fet sobre l’acostament dels presos etarres i la possible relació amb el suport de Bildu als pressupostos, el ministre ha demanat "fixar-se" en qui no va donar suport a la tramitació parlamentària dels comptes que, des del seu punt de vista, permetran mirar al futur amb més optimisme.

Canàries no serà “la nova Lesbos”

D’altra banda, Marlaska també s’ha pronunciat sobre la crisi migratòria que s’evidencia especialment a la localitat canària d’Arguineguín, on en les últimes setmanes estan desembarcant centenars de migrants que es queden al port per la falta d’infraestructures per a atendre’ls. El titular d’Interior ha subratllat que no vol que Canàries es convertisca “en la nova Lesbos".

El ministre ha assenyalat que aquests migrants "no estan mai més de 72 hores al moll" i ha anunciat que es reubicaran en cinc àrees militars. El ministre ha admés que la situació d'Arguineguín és "d’extraordinària urgència" i ha assegurat que s'ha garantit la salut i la seguretat de tots els migrants que arriben a aquest moll. "Les màfies són les que posen en greus riscos els immigrants", ha afegit.

D’altra banda, el responsable d’Interior ha indicat que ja s'ha iniciat el retorn de migrants per les "relacions intenses" d'Espanya amb els països d'origen.

També et pot interessar

stats