L'empremta d'ETA a la Comunitat Valenciana

La banda terrorista hi va assassinar 9 persones en 32 anys. Els objectius més sovintejats van ser els punts d'interés turístic.

Un treballador esborra una pintada d'ETA
Un treballador esborra una pintada d'ETA / Vincent West (REUTERS)

L'any 1959 naixia ETA. El seu objectiu principal era aconseguir la independència política del País Basc, un objectiu que deixà una empremta d'atemptats i pèrdues irreparables. El 2 d'agost de 1968 s'iniciava l'onada de violència amb l'assassinat del guàrdia civil José Antonio Pardines. Durant 59 anys la banda va matar 829 persones a Espanya.

ETA va cometre un total 58 atemptats a terres valencianes, i va deixar 9 víctimes mortals. Els actes violents de la banda començaren ací en la dècada dels huitanta, la majoria van ser atacs contra el sector turístic, però també hi hagué assassinats selectius. El 1981 el segrest de l'empresari d'Alzira Luis Suñer, propietari de la fàbrica de gelats Avidesa, es convertia en un problema d'Estat. Pocs anys després, ETA assassinava a Castelló un presumpte membre dels GAL i començaven els anys de plom.

En la dècada dels anys noranta, el turisme valencià es va convertir en objectiu de la banda terrorista. Hi hagué un total de 20 atemptats, entre ells, els assassinats de José Edmundo Casañ, directiu de Ferrovial i el del catedràtic Manuel Broseta.

Durant eixe mateix període, els policies locals José Luis Jiménez Vargas i Víctor Puertas Viera i el guàrdia civil retirat Francisco Cebrián Cabezas van morir en l’atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Mutxamel, mentre que Josefina Corresa va perdre la vida en l’atemptat d’El Corte Inglés, al carrer del Pintor Sorolla de València.

Durant el primer lustre de la dècada del 2000, ETA va cometre 8 atemptats més. El 2002 un cotxe bomba matava dos persones a Santa Pola, Cecilio Gallego i Silvia Martínez, una xiqueta de 6 anys. L'any 2007 esclatava l'última bomba d'ETA a la Comunitat Valenciana. Una furgoneta abandonada carregada d'explosius detonava a les Coves de Vinromà sense causar ferits.

L'anunci de la dissolució d'ETA era una notícia molt esperada, sobretot, per part de les víctimes i els seus familiars. Ara que el dia és arribat i amb les xifres sobre la taula comença el temps per a fer balanç i valoracions sobre una etapa que definitivament s'acaba i que ha marcat la història de tot el territori.

També et pot interessar

stats