Cap partit extraparlamentari entraria a les Corts amb la nova llei electoral

Partits com el PACMA no va superar la barrera del 3% en cap circumscripció les últimes eleccions autonòmiques.

Imatge d'arxiu de les Corts
Imatge d'arxiu de les Corts / Inma Caballer (Corts)

Aquesta setmana PSPV, Compromís i Podem han presentat la seua proposta de nova llei electoral valenciana, que afirmen és la "més avançada" de tot l'estat espanyol. A més d'abaixar la barrera electoral del 5% dels vots emesos al 3% dels vàlids, la llei també contempla la introducció del vot preferencial, les llistes obertes i facilitar el vot des de l'estranger.

L'aprovació de la llei electoral presentada pels partits del Botànic depén del suport de Ciutadans, que garantiria les tres cinquenes parts de les Corts necessàries per a reformar la llei actual. La formació liberal, en línia amb la seua posició a la resta d'Espanya, exigeix que el vot de cada valencià i valenciana tinga el mateix valor i s'acabe amb la sobrerepresentació de les comarques del nord.

Si aquesta haguera estat la llei en 2015, la candidatura Acord Ciutadà -que va sumar els suports d'EUPV i ERPV- hauria tingut presència a les Corts amb el 4,26% dels vots autonòmics i més del 3% en cada circumscripció provincial.

En les últimes eleccions autonòmiques, però, aquesta llei no hauria beneficiat cap força extraparlamentària. El partit animalista PACMA, la força sense representació a les Corts amb més sufragis, va fregar l'1,5% dels vots autonòmics i tampoc no va superar la barrera del 3% en cap circumscripció. Per a Raquel Aguilar, vicepresidenta del partit i coordinadora provincial valenciana, la proposta de llei "apuntala els partits amb representació parlamentària" i no garanteix una democràcia "plenament proporcional."

La formació animalista, que critica que no l'han contactada durant el procés de creació d'aquesta nova llei, proposa una única circumscripció i posar fi també a la barrera del 3% de vots per a poder obtindre representació a les Corts. Si s'adoptara aquest sistema electoral, afirma Aguilar, el PACMA tindria un escó al Parlament valencià en el cas de repetir els resultats de les eleccions autonòmiques de 2019.

També et pot interessar

stats