El Parlament Europeu diu que Puigdemont va accedir a l'escó "probablement de manera il·legal"

L'advocat Norbert Lorenz ha defensat en la vista davant el Tribunal General de la Unió Europea que la institució ha tingut un tracte "extremadament obert" amb el líder independentista

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu / Julien Warnand (Efe)

L'advocat Norbert Lorenz, que defensa el Parlament Europeu en l'assumpte sobre la immunitat parlamentària de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres en la vista davant el Tribunal General de la Unió Europea que la institució ha tingut un tracte "extremadament obert" amb el líder independentista, fins al punt de permetre-li ocupar l'escó "probablement de manera il·legal", perquè ho va fer sense que Espanya els proclamara eurodiputats.

"Se'ls va permetre seure al Parlament Europeu i, com hem vist per una sentència del Tribunal General de la Unió Europea, probablement de manera il·legal, perquè el Parlament Europeu mai ha rebut notificació que els demandants hagen sigut nomenats o triats parlamentaris a Espanya", ha expressat el lletrat en la seua exposició a l'inici de la vista.

L'advocat de l'Eurocambra reaccionava així a la primera intervenció de la defensa de Puigdemont i els altres dos exconsellers fugits de la justícia espanyola elegits eurodiputats per JxCAT, Toni Comín i Clara Ponsatí. La defensa ha al·legat que la institució no va respectar els drets dels seus representats en tramitar els suplicatoris per a suspendre les seues immunitats i ser jutjats a Espanya.

"Els demanem que protegisquen els meus clients del mateix Parlament Europeu", ha exposat l'advocat dels polítics independentistes en la seua intervenció inicial durant la vista, Gonzalo Boye.

Després d'escoltar el lletrat europeu, Boye ha interpretat que amb aquestes paraules avançava que l'Eurocambra està "considerant retirar-los l'escó", en al·lusió a la resposta pendent de la presidenta de la institució europea a la carta de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de novembre en què informava que no acreditarà els tres electes de JxCAT mentre no acaten la Constitució espanyola.

No obstant això, en advertir que "probablement" l'Eurocambra va permetre que Puigdemont, Comín i Ponsatí ocuparen el seu escó en contra del que estableix la llei, l'advocat Norbert Lorenz ha buscat el suport en una sentència dictada el mes de juliol passat i per la qual el Tribunal General de la Unió Europea va desestimar un altre recurs contra l'Eurocambra per negar-los inicialment l'escó.

En aquella decisió, el tribunal amb seu a Luxemburg va exposar que la decisió de negar-los ocupar l'escó no deriva del president de l'Europarlament, sinó de l'aplicació del dret espanyol. La justícia europea va precisar que el llavors president de l'Eurocambra es va limitar a prendre nota de la situació jurídica dels dos polítics independentistes, els noms dels quals no figurava en la llista d'eurodiputats electes notificada per la Junta Electoral Central.

"El Parlament Europeu, en realitat, va tindre un comportament extremadament obert i correcte amb els demandants i ha tractat de manera totalment correcta els suplicatoris de suspensió d'immunitats", ha conclòs l'advocat de l'Eurocambra.

L'advocat també ha defensat la independència de la comissió parlamentària encarregada d'analitzar els suplicatoris i que la defensa qüestiona per estar presidida per l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez i perquè el ponent dels tres informes sobre els suplicatoris és un eurodiputat búlgar del grup de Conservadors i Reformistes (ECR), al qual també pertany Vox.

També et pot interessar

stats