El Parlament Europeu aprova que la nuclear i el gas es consideren energies "verdes"

El Consell encara pot rebutjar l'enfocament de l'Executiu comunitari si abans de la mitjanit de l'11 de juliol s'oposen el 72% dels països

Central nuclear de Cofrents
Central nuclear de Cofrents / À Punt NTC

El Parlament Europeu ha acceptat aquest divendres que certes inversions en plantes nuclears i en centrals de gas per a generar electricitat es consideren sostenibles, com proposa la Comissió Europea (CE). Amb 278 vots a favor, 328 en contra i 33 abstencions no ha prosperat l'objecció a les futures regles de l'anomenada taxonomia, que pretén orientar les inversions financeres a la Unió Europea cap a activitats econòmiques sostenibles, que requeria majoria absoluta de vots favorables.

Al marge d'aquest posicionament de l'Eurocambra, el Consell de la UE, que representa als Estats membres i és l'altre colegislador en la UE, encara pot rebutjar l'enfocament de l'Executiu comunitari si abans de la mitjanit de l'11 de juliol s'oposen el 72% dels països (20 de 27) i aquests representen almenys al 65% de la població de la Unió Europea (uns 290 milions de persones).

Si el Consell no objecta, quedarà aprovada la classificació dissenyada per la Comissió per a orientar les inversions futures que considera "sostenibles" cap a les centrals nuclears amb permís de construcció abans de 2045 i les plantes de gas que emeten menys de 270 grams de CO₂ per quilowatt hora fins a 2031 o menys de 100 grams en el conjunt de la vida útil.

No obstant això, segons fonts europees, no sembla que entre els països s'estiga conformant una majoria de bloqueig contra la proposta, que rebutgen països com Espanya, Àustria, Luxemburg o Dinamarca però que resulta còmoda per a França, Alemanya i molts països del nord i de l'est de la UE.

La taxonomia, que no té aplicació pràctica immediata, és un conjunt de classificacions que pretenen orientar les futures inversions financeres en la transició ecològica, que en aquest cas afecten l'energia però que també s'aniran desplegant en sectors com el forestal, el transport o l'agricultura.

En el debat previ a la votació en l'Eurocambra, celebrat el dimarts, la comissària europea de Serveis Financers, Mairead McGuinness, va apel·lar al "pragmatisme i realisme" de la cambra perquè "hi ha països que necessitaran el gas en una fase de transició".

El gas allibera CO₂, però menys que altres hidrocarburs com el carbó, molts el consideren imprescindible per a la transició de la UE cap a una economia descarbonizada en 2050. L'energia nuclear genera inquietud en matèria de seguretat o de gestió de residus radioactius, però a penes emet diòxid de carboni.

La Comissió Europea, que es defineix com tecnològicament neutral, va postergar anys la decisió sobre aqueixes dues fonts de generació fins que a inicis de 2022 va redactar un text al qual es van oposar diversos comissaris i que també va criticar la plataforma d'experts independents en finances sostenibles que assessora l'executiu. Però l'executiu considera la proposta "realista".

No obstant això alguns països com Luxemburg o Àustria es plantegen portar la taxonomia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Greenpeace anirà als tribunals

Poc després de fer-se pública la decisió, Greenpeace ha anunciat que presentarà un recurs legal. L'anunci es produeix després de la votació en l'Eurocambra que per a Greenpeace és "lamentable" i suposa una cessió a les pressions dels lobbies nuclears i gasístics, així com un "dur colp a la necessària aposta" per les energies renovables i la transició energètica.

També et pot interessar

stats