Page planteja al PP una aliança a Castella-la Manxa per a derogar el transvasament Tajo-Segura

Volen sol·licitar "un pla creïble i complible per a la derogació del transvasament per a altres usos diferents del de proveïment humà i, en particular, per al regadiu i la indústria"

Transvasament del Tajo
Transvasament del Tajo / Europa Press

El secretari d'Organització del PSOE de Castella-la Manxa, Sergio Gutiérrez, ha subscrit una carta en la qual demana al president regional del PP, Paco Núñez, signar un compromís "en defensa dels drets de l'aigua de Castella-la Manxa".

L'objectiu del govern socialista presidit per Emiliano García-Page és sol·licitar "un pla creïble i complible per a la derogació del transvasament Tajo-Segura per a altres usos diferents del de proveïment humà i, en particular, per al regadiu".

La carta, amb data d'este dilluns, serà remesa a la comissió executiva federal del PSOE i el comité nacional de direcció del PP, així com als dos partits i els governs de la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Andalusia.

"Mai ens negarem a un transvasament per a garantir l'aigua a la població, ja que som la regió més solidària d'Espanya, però no acceptarem mantindre artificialment un transvasament per a fer més competitiva una indústria".

A més, en la missiva, el PSOE i el PP asseguren que "el Llevant té alternatives per a satisfer les necessitats econòmiques de regadiu gràcies a les dessalinitzadores, que funcionen a un ritme inferior al seu propi potencial".

Així, diuen que l'única raó per a no desconnectar el transvasament i potenciar la dessalinització "és el preu de l'aigua, molt més barat el del Tajo que el del mar".

Però eixe problema ha de resoldre's amb "negociacions" entre la indústria, les regions del Llevant i el govern d'Espanya, "però mai explotant un riu que s'esgota i la paciència d'una comunitat autònoma que s'acaba".

El text demanda també establir un augment del cabal ecològic del riu Tajo i actualitzar el límit mínim de reserves no transvasables. També sol·licita garantir, sense excepcions, el principi de "la conca cedent és la preferent".

Finalment, la carta exposa que la Comunitat de Madrid "ha de fer tots els esforços possibles en el menor temps possible per a una depuració completa dels rius afluents del riu Tajo, molt especialment del riu Jarama, la desembocadura del qual amb el Tajo a l'altura d'Aranjuez suposa una fotografia mediambientalment intolerable i socialment impactant".

També et pot interessar

stats