Pablo Iglesias deixa el govern espanyol i serà candidat d'Unides Podem en les eleccions a la Comunitat de Madrid

El fins ara vicepresident segon disputarà la presidència madrilenya a Isabel Díaz Ayuso i Vox el 4 de maig.

Pablo Iglesias, en el vídeo que ha enviat aquest dilluns a la militància
Pablo Iglesias, en el vídeo que ha enviat aquest dilluns a la militància / Efe

El vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dilluns que serà el candidat a les eleccions de la Comunitat de Madrid del 4 de maig. Per tant, abandonarà l'executiu de coalició que comparteix amb el PSOE des de finals de 2019 i cedirà el lideratge d'Unides Podem a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui també assumirà el càrrec de vicepresidenta segona.

L'eixida del govern d'Iglesias serà efectiva des del moment en què començe la campanya electoral per a les eleccions madrilenyes el pròxim 4 de maig, segons ha confirmat ell mateix en el vídeo. Així ha traslladat al president del govern, Pedro Sánchez, la intenció de deixar el càrrec de ministre de Drets Socials i Agenda 2030 a partir del 18 d'abril, cartera que ocuparà des d'aleshores la secretària d'Estat del ram, Ione Belarra. 

En un vídeo dirigit a la militància del partit morat, el líder de Podem assenyala que ha arribat el moment de prendre decisions valentes davant el terratrémol polític que ha desencadenat la moció de censura presentada per Ciutadans i PSOE a Múrcia i que ha acabat amb un avançament electoral a la Comunitat de Madrid. "Madrid està davant d'un risc enorme, que també ho és per a tot Espanya, que hi haja un govern d'ultradreta amb Ayuso i Vox", ha assegurat, sobre una possible coalició en l'executiu autonòmic entre el PP i la formació encapçalada per Rocío Monasterio. 

Per això, ha anunciat que concorrerà a les eleccions com a cap de llista d'Unides Podem si la militància l'avala i que proposarà a Més Madrid, el partit que va fundar Errejón després d'abandonar Podem, construir "una candidatura d'esquerres forta i àmplia" que impedisca "que la ultradreta s'apodere de les institucions". Iglesias s'ofereix a liderar aquesta llista, però proposa unes eleccions primàries entre les bases de Podem, Esquerra Unida i Més Madrid si la candidata del partit d'Errejón, Mónica García, entén que pot encapçalar-la amb més garanties. 

Reacció de Casado i Ayuso: "Comunisme o llibertat"

El líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, han reaccionat amb una sola frase a l'anunci del vicepresident segon: "Comunisme o llibertat". Són les paraules que s'han limitat a replicar ambdós dirigents en les xarxes socials com a resposta al vídeo de Pablo Iglesias en què es proclama candidat per a disputar-li la presidència de Madrid a Díaz-Ayuso.

La presidenta madrilenya ha assegurat que Espanya li "deu una". "Hem tret a Pablo Iglesias de la Moncloa", ha afirmat en roda de premsa.

També et pot interessar

stats