La nova pròrroga dels ERTO estarà vigent fins a final de febrer de 2022

El Consell de Ministres aprova la pujada del salari mínim interprofessional en 15 euros, una nova pròrroga dels ERTO i ajudes per a La Palma

Un moment de la roda de premsa del Consell de Ministres
Un moment de la roda de premsa del Consell de Ministres / À Punt NTC
28 de setembre 2021 - 14:47

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts tres mesures de caràcter social: la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en 15 euros, una nova pròrroga dels ERTO fins al 28 de febrer de 2022 i ajudes per a comprar vivendes i béns per als afectats per l'erupció del volcà a La Palma. El govern també ha aprovat estendre fins al 28 de febrer de 2022 les ajudes dirigides a autònoms i autònomes. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat en la roda de premsa posterior que la pujada del salari mínim ha permés reduir la bretxa de gènere en dos punts i també ha beneficiat els joves.

Díaz ha emfatitzat que pujar l'SMI arriba a l'economia real i ha agraït als agents socials el diàleg. La ministra també ha dit que el Consell de Ministres prorroga l'actual acord dels ERTO un mes perquè les empreses i els treballadors puguen acollir-se als canvis d'aquesta norma. Passat aquest període caldrà tornar a tramitar en els diferents serveis autonòmics els ajustos temporals. La ministra ha detallat també que la nova normativa dels ERTO inclourà que els treballadors i treballadores afectats aprofiten el temps durant el qual estan inclosos en aquesta mesura per a formar-se. Aquesta novetat en els ERTO ja la va anticipar el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Díaz també ha anunciat la posada en marxa dels "ERTO volcànics" per als treballadors canaris afectats pel volcà de La Palma.

Sobre les ajudes per als afectats de La Palma, el govern ha remarcat que són el primer pas d'un pla de reconstrucció més extens, en paraules de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. En aquest acord, el Consell de Ministres ha aprovat una ajuda directa de 10,5 milions d'euros per a comprar 107 vivendes i béns a través de la fórmula de targeta moneder. Rodríguez també ha anunciat que aquest dimarts de vesprada es reunirà per primera vegada una comissió mixta (formada per representants del govern, delegat del govern de Canàries, els tres ajuntaments afectats de moment i el govern canari) per a coordinar les diferents actuacions.

Per la seua banda, Escrivá ha detallat que des del principi de la pandèmia el govern ha anat adaptant, a través de sis decrets llei, la protecció dels assalariats i assalariades a Espanya. Actualment, hi ha a l'Estat al voltant de 170.000 treballadors en ERTO total, menys d'un de cada cent treballadors. "Això és un èxit extraordinari", ha remarcat.

Escrivá ha ampliat també que per als nous ERTO formatius s'estableix una distinció entre empreses de 10 o menys empleats i les de més. En el primer cas l'exoneració serà del 50% i pot arribar al 80%.

El ministre, en el torn de preguntes, ha assegurat que el govern no preveu ampliar l'edat de jubilació.

També et pot interessar

stats