Els actuals ERTO es prorrogaran un mes i el nou model entrarà en vigor al novembre

Les exempcions de les empreses a les accions formatives per a aturats és el principal escull en la negociació dels nous expedients

VÍDEO | Les històries personals darrere de les xifres dels ERTO
Imatge d'arxiu del tancament d'un negoci / À Punt NTC

El govern espanyol i els agents socials ultimen la negociació per a la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), amb les exoneracions vinculades a la formació com a principal escull per a tancar un acord, però amb el consens sobre la necessitat de mantindre un mes més les condicions actuals abans que entre en vigor el nou esquema.

Fonts sindicals han explicat que en la reunió d'aquest dijous entre el Ministeri de Treball i els agents socials hi ha hagut un acostament respecte a la necessitat que les empreses tornen a sol·licitar un nou ERTO, la vigència del qual començaria l'1 de novembre.

Per a això tindran fins al 10 d'octubre per a presentar la sol·licitud, amb un termini de deu dies per part de l'administració per a resoldre-la. Mentrestant, l’executiu espanyol i els agents socials acordaran prorrogar fins al 31 d'octubre els presents expedients, donant marge així per a sol·licitar i resoldre els nous, han explicat fonts de CCOO.

Segons la UGT, el govern central ha reconsiderat la seua posició inicial i el silenci administratiu haurà d'entendre's com a positiu i no com a negatiu, tal com plantejava dimarts passat. L’executiu i els agents socials reprendran la negociació divendres.

Les exoneracions vinculades a la formació, principal entrebanc en la negociació 

En la reunió, a la qual no ha assistit cap representant de la Seguretat Social, s'ha mantingut com a principal escull la intenció del Ministeri d'Inclusió de vincular les exoneracions en el pagament de les cotitzacions socials dels treballadors en ERTO al fet que les empreses posen en marxa plans de formació per a la seua plantilla.

Fonts dels sindicats UGT i CCOO han explicat que aquest és "un inconvenient" a l'hora de tancar un acord. Segons el parer de la UGT, encara que vincular la formació a la situació d'ERTO és "una bona idea", això ha de fer-se amb les garanties suficients i que no es donen en aquesta pròrroga. Per a CCOO, l’assumpte "ha d'abordar-se en la taula de modernització del mercat laboral", dins d'un nou mecanisme de flexibilitat interna que substituïsca els ERTO, vinculant les reduccions de jornada a plans de formació.

També et pot interessar

stats